От днес всички ученици отново се връщат в клас. Това

...
От днес всички ученици отново се връщат в клас. Това
Коментари Харесай

Министър Денков: Ще ни докарат до средата на седмицата и още 350 хил. теста


От през днешния ден всички възпитаници още веднъж се връщат в клас. Това е допустимо, откакто стана ясно, че щадящи проби ще има за всички.

" Необходимо е да има регулярни доставки, които стигат за всички искащи. За тази седмица има, ще ни докарат доникъде на седмицата и още 350 хиляди теста. Надявам се дружно с тестванията в склада, които са 80 600, да успеем да стартираме и идната седмица. Този път се надявам това да е последният първи образователен ден за тази година ", съобщи служебният министър на образованието акад. Николай Денков в студиото на " България заран ".
В столичното 107 ОУ " Хан Крум " тестването на огромните възпитаници минава добре, само че за жалост, е регистриран и позитивен тест – на шестокласник.

" Това е първият ни случай от началото на тестването. Медицинският фелдшер го изпрати у дома, като родителите ще ни осведомят в допълнение след PCR тест ", изясни шефът Данко Калапиш пред Bulgaria ON AIR.

По думите му тестванията се обезпечават от седмица за седмица.



" Този път имаме вярата, че ще продължат регулярно доставките на проби, с цел да продължи присъственото образование. Допреди имаше такива упования, само че с условието да има тестване два пъти седмично се оказваше, че няма задоволително проби ", уточни акад. Денков.

Просветният министър очерта два казуса сред Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването:

" Когато се вземат решения, се оказва, че не вземат участие представители на МОН. Първото, което би трябвало да се промени, е когато се разискват – да взе участие подобен човек от нашето министерство ", посочи той.

" Поразен съм, когато някой излезе и каже бодряшки: " Тестове има, тръгвайте! ", а в действително време се оказва, че проби няма. Тук има извънредно значим информационен проблем. Дори бях помолил да не споделят нищо за нашата система, само че и това не оказа помощ ", добави министър Денков.

Той се надява страната да стигне до 250 болни на 100 000, с цел да се мине на всички места на присъствено образование, само че апелът му към родителите е: " Пуснете децата в учебно заведение, с тези проби е безвредно. Знаем, че не можем да удовлетворим всички, само че това е решението досега ".

Според него няма нищо съдбовно в едно или друго решение, само че има повече позитивни страни на присъственото образование.

" Ако има нещо съдбовно, това са децата, които напущат учебно заведение. А те не са толкоз доста в огромните градове, където е най-големият напън от родители. 37% от децата в ромските учебни заведения не влизат в клас ", посочи просветителният министър.

Акад. Денков изясни и за разногласието сред МОН и Министерство на здравеопазването, като акцентира, че МОН няма законово да поръчва проби.

" Какво е систематичното решение? Не може да зависи от това кой е министър, а да има правила - когато се разисква това нещо, да има представител на просветителното министерство ", безапелационен бе просветният министър.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР