От днес всички плащания за руски газ трябва да бъдат

...
От днес всички плащания за руски газ трябва да бъдат
Коментари Харесай

България още не е получила официално искане да плаща руския газ в рубли

От през днешния ден всички заплащания за съветски газ би трябвало да бъдат единствено в рубли. Това постанови Москва

Правилото важи единствено за неприятелските страни на Русия. Официално искане за заплащане в рубли, обаче, още не е пристигнало до София. Според специалистите даже да се стигне до подобен вид, Кремъл е улеснил нещата доста, осведоми

Засега Русия не възнамерява да стопира доставките на газ към страните, които не заплащат в рубли. След като през вчерашния ден Владимир Путин подписа указа, с който трансформира разплащането, следва „ Газпром” да изпрати писмо до своите сътрудници, с цел да ги извести за смяната.

„ Бяха ми заложени доста въпроси дали това значи, че в случай че няма удостоверение за рубли, доставките на газ ще бъдат прекъснати от 1 април. Не, това не значи и не следва от указа на президента на Руската федерация, който беше подписан през вчерашния ден. Плащането за тези доставки, които се правят сега, не би трябвало да се прави през днешния ден, то би трябвало да се извърши в края на втората половина на месец април или даже при започване на май”, уточни Дмитрий Песков, представител на Кремъл.

От „ Булгаргаз” оповестиха за NOVA, че досега не са получавали нищо публично от Москва. Според специалистите с валутната смяна Русия ще стабилизира рублата си, а непосредствена опасност от прекъсване на доставките към Европа няма.

“Това дава опция на европейците да кажат ние постановяваме наказания, само че де факто не се случва във връзка с газа, а на руснаците дава опция да кажат ние сме мощни, а вие плащайте в рубли и то се случва по някакъв подобен метод ", съобщи Боян Рашев, енергиен специалист.

„ Няма никаква смяна съвсем от договорите, които са подписани с купувачите, те си заплащат във валутата, напълно като вътрешна уредба е банката да открива втора сметка в рубли, да трансформира по някакъв курс на пазара тези валути в рубли”, безапелационен е Евгений Кънев, лекар по стопанска система.

Основната става ролята на „ Газпромбанк”. В нея купувачите на газ ще имат две сметки – в рубли и долари или евро. А превалутирането ще се прави от Русия. Засега Европейският съюз остава безапелационен и не възнамерява да се съобрази с смяната.

„ Аз не чакам България да има лична политика отвън тази на Европейския съюз и страните в Европейския съюз, най-много Германия и Италия. Те са декларирали, че в никакъв миг не биха плащали в рубли. Според мен вероятността някой да заплаща в рубли клони към нула”, съобщи Евгений Кънев, лекар по стопанска система.

За този месец България е платила доставките си в долари, както е по контракт.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР