От днес всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31

...
От днес всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31
Коментари Харесай

От днес минималната пенсия става 467 лв., а максималната - 2000 лв.

От през днешния ден всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, ще се покачат с 10 %.

Към техния повишен размер ще бъдат добавени и така наречен коронавирус добавки от 60 лева, както и самостоятелните суми, представляващи разликата сред прихода от пенсия през декември 2021 година и прихода от пенсия през януари 2022 година

Добавките от 60 лева ще се включат в размера и на пенсиите за трудова активност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 година, както и към тези, които ще бъдат отпуснати след 1 юли.

Минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст ще се усили на 467 лева - с включените 60 лв.. Максималната пенсия става 2000 лв..

В резултат на измененията се чака през юли междинната пенсия да нарасне до 666 лева

Социалната пенсия за напреднала възраст става 247 лева Промяната ще докара до повишаване с над 45% на пенсиите на 50 200 деца и възрастни с увреждания, които получават обществена пенсия за неработоспособност. По закон нейния размер се дефинира според от обществената пенсия за напреднала възраст.

За хората с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане 100% с избрана непозната помощ обществената пенсия за неработоспособност ще се усили от 272 лева на 395,20 лева За хората с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане от 91 до 100% размерът ѝ ще се увеличи от 238 лева на 345,80 лева За хората с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане от 71 на 100 до 90 на 100 обществената пенсия за неработоспособност ще се усили от 221 лева на 321,10 лева

Увеличаването на обществената пенсия за напреднала възраст ще увеличи размерите на всички пенсии, които не са свързани с трудова активност. Сред тях са пенсиите за военна и гражданска неработоспособност и персоналната пенсия. Ще се покачат и размерите на нормативно откритите добавки към пенсиите, каквито получават близо 65 000 души. Добавката за непозната помощ за пенсионерите с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на 100, които непрекъснато се нуждаят от непозната помощ се покачва от 127,50 лева на 185,25 лева

Националният застрахователен институт ще направи всичко допустимо пенсионерите да получат нарастването на пенсиите си сред 7 и 20 юли, когато е нормалният интервал за тяхното погашение. Ако това не се случи, всички пенсионери ще бъдат обезщетени по-късно през юли или през август и разликата до по-високия размер ще им бъде изплатена, сподели през тази седмица министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков.

Би следвало увеличените пенсии да бъдат изплатени при започване на юли, уточни през вчерашния ден пред публицисти в Народното събрание финансовият министър в оставка Асен Василев, откакто Народното събрание гласоподава дефинитивно обновения държавен бюджет.

Увеличените пенсии бяха изчислени от Национален осигурителен институт по плана на държавното управление, който беше признат от Народното събрание, тъй че би следвало да бъдат изплатени обикновено при започване на юли, разясни той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР