От днес всички кубинци могат да имат безжичен интернет вкъщи.

...
От днес всички кубинци могат да имат безжичен интернет вкъщи.
Коментари Харесай

Куба по пътя на демокрацията – интернет във всеки дом

От през днешния ден всички кубинци могат да имат безжичен интернет у дома. Това е още една стъпка към разпространяването на интернет на острова, въпреки и под контрола на страната, която има намерение да пази своята " истина " и революцията си в световната мрежа. Това съобщи заместник-министърът на връзките Ернесто Родригес Ернандес, представен от Франс прес.

Според него интернет и обществените мрежи служат, за " да се показа истината за Куба, а не да се манипулират нещата ". По този метод се оформя ново политическо и идеологическо полесражение в миг на мощно дипломатическо напрежение със Съединени американски щати, отбелязва Агенция Франс Прес.

Секторът на телекомуникациите безспорно е този, който се разви най-силно за миналата година в Куба - една от страните с най-малка съгласуваност с световната мрежа. С навлизането през декември на интернет за мобилните телефони в стандарт 3Джи (3G), се роди общественост, която е доста дейна в обществените мрежи и задава на държавното управление въпроси за проблемите на всекидневието.

" Целта на страната е да даде все по-голям достъп до интернет за цялото население ", сподели заместник- министърът.

Техническите специфики, които се изискват от новото законодателство, най-много за честотите, наподобява поставят завършек на неофициалните мрежи за продан на данни, основани през последните години от групи хора, съобщи Българска телеграфна агенция Според Ернесто Родригес Ернандес това " пренареждане в потреблението на радиоелектронния набор " е " суверенно право " на кубинската страна.

Използването на интернет коства 1 $ на час - несъразмерна цена при междинна месечна заплата от 50 $. Първата продажба по контракт за 3Джи мрежата е за 7 $ за 600 мегабайта.

Стотици кубинци от седмици са подели акция в обществените мрежи с хаштаг " Свалете цените на интернет ".

След навлизането на безжичния интернет през 2013 година " цената за достъпа до интернет се е намалила над четири пъти ", сподели в отбрана заместник-министърът и добави, че цената " ще продължава да понижава съгласно потенциалите на информационните инфраструктури ".

В страната с 11,2 милиона поданици сега има построени 1400 зони за безжичен интернет, 80 000 семейства имат интернет (все отново сложна за реализиране опция) и 2,5 милиона кубинци са с достъп до 3Джи мрежата.

Комунистическото държавно управление обаче приема напредъка в разпространяването на интернет с съмнение.

" Технологиите не са аполитични, както се пробват да ги показват ", а са " манипулируеми и употребяеми ", предизвестява Ернесто Родригес Ернандес.

Защитавайки нуждата да се " образова " популацията, той твърди, че " няма смисъл да се дава интернет услуга на тези, които не могат (...) да създадат разликата сред това, което е потребно и нездравословно, защото не всичко, което е в интернет, е положително ".

Знак за безпокойството на управляващите в Хавана са набор от декрети и ограничения, оповестени при започване на юли в националния държавен вестник, които приканват за " отговорно прилагане от жителите ", както и за " политическа отбрана на киберсигурността пред заканите, офанзивите и рисковете от какъвто и да е тип ".

Посланието ясно гласи, че интернет би трябвало да е " инструмент за отбрана на революцията ", отбелязва Франс прес.

" Ние не споделяме интернет уеб сайтове, които могат да подбуждат към дискриминация, засягат тематики, които са против морала, етиката и против виновното държание. Право на всички страни е да пазят народа си и обществото от сходен жанр практики и аз имам вяра, че всички страни по света го вършат ", добави заместник-министърът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР