От днес всички фирми, които не използват софтуер по продажбите

...
От днес всички фирми, които не използват софтуер по продажбите
Коментари Харесай

Влизат в сила новите изисквания за касовите апарати

От през днешния ден всички компании, които не употребяват програмен продукт по продажбите и са регистрирани по Данък добавена стойност, би трябвало да употребяват нови касови апарати, съобщи БНР.
Регистрираните по Данък добавена стойност търговци би трябвало да издават касова бележки с QR код. Издаваните фискални бонове могат да бъдат сканирани посредством мобилно приложение, което незабавно ще покаже дали покупката е регистрирана при данъчните. Ако не е регистрирана, има опция за сигнал до Национална агенция за приходите.
От през днешния ден трябваше и бензиностанциите да издават нов тип касови бележки с разбивка на цената. Това обвързване обаче беше отсрочено за 1 октомври.
Промените са част от наредбата на Министерството на финансите, която беше обнародвана в „ Държавен вестник “ на 29 март.
Юридическите лица без регистрация ще би трябвало да ги вкарат до края на месец юни, а търговците, които употребяват програмен продукт за продажби - до края на септември.
Промените в наредбата главно произтичат от въведената в ЗДДС опция при осъществяване на продажби на артикули или услуги посредством електронен магазин, фискалният бон, регистриращ продажбата, да се генерира в електронен тип и да се даде на електронен адрес на получателя, без да се издава книжен подобен.
С въвеждането на електронен фискален бон се цели облекчение на активността на икономическите оператори, извършващи комерсиална активност в интернет.
Към наредбата имаше много рецензии. Част от тях бяха от лекарския отрасъл, като от там недоволстваха, че е недопустимо лекарските кабинети да бъдат приравнени с търговски обекти.
От Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България предизвестиха, че с този нов програмен продукт ще може да се ревизира така наречен складова наличност. В нея влизат електронните здравни досиета на българските жители, което основава причина за приключване на персонални данни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР