От днес всички автомобили трябва да са с гуми, предназначени

...
От днес всички автомобили трябва да са с гуми, предназначени
Коментари Харесай

От днес глобяват шофьорите, ако не са със зимни гуми

От през днешния ден всички коли би трябвало да са с гуми, предопределени за зимни условия. По закон от 15-ти ноември до 1-ви март транспортните средства би трябвало да се движат с гуми, чийто грайфер е с дълбочина минимум 4 милиметра, напомня Българска национална телевизия.

Междувременно не престават засилените инспекции на КАТ по пътищата в границите на акция „ Зима “. В последния стадий от акцията инспекциите ще са фокусирани върху готовността на колите за зимни условия.

Как да си изберем автомобилни гуми за зимата?

За да можем да разчитаме на характерностите на един автомобил, доста значимо е да му осигурим нужното сцепление – на процедура автомобилната гума дава контакта на автомобила с пътя.

4 мм би трябвало да е дълбочината на грайфера на гумата за зимни условия.

Има и летни гуми с такива дълбочина на грайфера, само че съгласно специалистите те не са подобаващи за зимни условия.

При гумите сцеплението идва от сместа на протектора – лятната гума работи до 7°, при по-ниски температури тя става доста твърда и не дава нужното сцепление, до момента в който зимните гуми са създадени по този начин, че и при ниски температури резервират своята разтегливост, изясни Враджалиев.

Неговият съвет е да не се купуват зимни гуми на остаряло.

Каква информация ни дава етикетът?

Етикетът на гумите дава значима информация – в това число за дължината на спирачния път. Но с летни гуми върху сняг изходът може да е съдбовен.

Зимната гума стопира на 25-ия метър, до момента в който лятата гума ще спре чак на 53-тия метър. Това е два пъти по-голямо разстояние. При тежки зимни условия общата подготовка на автомобила е доста значима.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР