От днес водата в Хасково е разрешена за пиене и

...
От днес водата в Хасково е разрешена за пиене и
Коментари Харесай

Официално: След 3 години водата в Хасково вече е годна за пиене

От през днешния ден водата в Хасково е позволена за пиянство и готвене, откакто 3 години не можеше да се употребява нито за битови потребности, нито за консумациа поради радиоактивната заплаха.

Днес публично от РЗИ-Хасково оповестиха, че към този миг има изчислена индикативна доза на радиоактивност, която е в норма, макар повишения при алфа интензивност.
Водата в Хасково към този момент става за пиянство и готвене Водата там бе неразрешена за пиянство от април 2017 година, когато в част от ВиК-мрежата бе открито наднормено наличие на натурален уран и алфа интензивност
Предстои следене на водата в идващите месеци и учестен мониторинг, съобщи доктор Соня Димитрова, шеф на РЗИ - Хасково.

Още в събота кметът се похвали на премиера Борисов, че уран и алфа интензивност във водата към този момент нямa.

Въпреки отпуснатите преди 3 години над 2 млн. лева за създаване на дублиращи кладенци и водопроводи, решаването на казуса се проточи с години. Строителството се забави години, само че пробите демонстрират че водата е чиста през днешния ден.

Общината пресметна 700 000 лв. загуби за 3-те години без вода за пиянство и питейни потребности, тъй като е трябвало да обезпечи вода за обществени домове и детски градини.

Драмата с урана и алфа интензивността в Хасково стартира преди 3 години и оттогава водата е неразрешена за пиянство и готвене. Тогава стана ясно, че Басейнова дирекция е направила проучвания месеци по-рано на част от сондажите на Хасково, които са посочили в пъти завишеност на уран и алфа интензивност,но тези проби са били включени в отчет, който месеци по-късно е би изчетен в Областната администрация - Хасково.

Последва прекъсване на част от кладенците на нечистата помпена станция, градът мина краткотрайно на режим, а прокуратурата стартира следствие,което е прекъснато година по-късно с претекста, че няма укриване на информация за качеството на водата в Хасково, както и че съществуването на уран и алфа интензивност не носят заплаха за здравето.

КЕВР би трябвало да реши дали ще има покачване на цената на водата в Хасково.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР