От днес влизат в сила мита върху внос в САЩ

...
От днес влизат в сила мита върху внос в САЩ
Коментари Харесай

САЩ влязоха в търговска война с ЕС

От през днешния ден влизат в действие мита върху импорт в Съединени американски щати на европейски артикули за 7,5 милиарда $, откакто мярката беше оповестена от Вашингтон при започване на месеца и доказана по време на среща сред Доналд Тръмп и италианския президент Серджо Матарела в Белия дом в сряда, осведоми Money.bg.

С 10% ще бъде обмитен вносът на европейски самолети, а други артикули, в това число сирена, маслини и замразено месо (от Германия, Испания и Великобритания), текстил (от Великобритания), кафе, машини (от Германия), уиски (от Шотландия), свинско масло и млечни артикули ще бъдат таксувани още по-тежко - с 25%. Български произведения като сирена и други млечни артикули, свинско, плодове, колбаси, мазнини и скотски масла също ще бъдат обмитени с 25%.

По думите на Тръмп Съединени американски щати не могат да си разрешат да изгубят комерсиална война с Европа, защото комерсиалният недостиг на ръководената от него страна е прекомерно висок. " Ситуацията за нас е доста тежка от доста години ", сподели Тръмп по време на срещата с италианския си сътрудник. " Но в този момент е доста тежка обстановка за тях [европейците], тъй като аз мога да трансформира ситуацията доста елементарно. И в реалност не може да има финансова контраофанзива. "

По думите на Матарела ограниченията, които Тръмп подхваща, не носят изгода за никого и са " контрапродуктивни ".

Причината за комерсиалната война, стартирана от Съединени американски щати, беше решение на Световната комерсиална организация (СТО), която отсъди, че европейски страни са осигурявали непозволена финансова помощ за производителя на самолети Airbus. Преди това организацията отсъди, че техният главен съперник - американската Boeing също е получавала непозволени дотации, само че обжалването на колоса ще се организира следващата година. Двата случая се проверяват от СТО от 15 години.

Казусът с Boeing беше представен от представители на Европейския съюз, които оповестиха, че чакат СТО да позволи ответни мита върху американски внос на стойност до 10 милиарда евро. Според Deutsche Welle обаче не се чака организацията да излезе с решение преди март 2020 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР