От днес влиза в сила тавана на цената на ЕС

...
От днес влиза в сила тавана на цената на ЕС
Коментари Харесай

От днес в ЕС има таван на цената на руския петрол

От през днешния ден влиза в действие тавана на цената на Европейски Съюз върху съветския нефт - 60 $ за барел на съветския недопечен нефт, пренасян по море. Тази цена няма да остане закрепена и ще се преразглежда на всеки два месеца, като първият обзор е плануван за средата на януари. Промените ще изискват единомислещо решение от всички членове на Европейски Съюз. Предполага се, че таванът на цената ще бъде определян всякога на равнище, което е с 5 % по-ниско от пазарната цена, изчислена въз основа на данни от Международната организация по енергетика.

Алиансът ОПЕК+ се срещна на 4 декември преди влизането в действие на горепосочените ограничавания. Беше реализирано единодушие да се запазят актуалните квоти за произвеждане на нефт. Руският заместител министър-председател Александър Новак разяснява решението и идното ембарго, като съобщи, че Русия няма да одобри таван на цените на петрола, даже в случай че се наложи да понижи производството. Той добави, че сходни ограничавания са интервенция в пазарните принадлежности, а Русия е подготвена да работи единствено с тези консуматори, които ще работят при пазарни условия.

От страните от ОПЕК+ никой към момента не е коментирал тези дейности на Запада във връзка със ориста на петролното съглашение. Но при започване на октомври саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман съобщи, че ОПЕК+ не знае какво ще се случи с европейското ембарго върху съветския нефт и неговия ценови таван, кой ще го поддържа и по какъв начин ще реагира пазарът.

В деня на вземането на решението за таван на цената на съветския нефт почитан европейски източник в Брюксел съобщи, че въвеждането на тавана ще има позитивен резултат както върху международните пазари, по този начин и върху инфлацията.

Той също по този начин твърди, че контролираният таван, съгласно Европейски Съюз, ще разреши продължаването на доставките на съветски нефт на цена, по-ниска от пазарната.

Мярката няма да обхване петрола и неговите артикули там, където има дерогация, какъвто е казусът с България.

Страната ни получи дерогация от възбраната до 31 декември 2024 година. Тя беше дадена по отношение на географското състояние и поради затрудненото влизане на петролни танкери през Босфора, както и поради обстоятелството, че рафинерията в Бургас работи по-ефективно с съветски нефт.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР