От днес влиза в сила правилото за обявяване на централния

...
От днес влиза в сила правилото за обявяване на централния
Коментари Харесай

ЕЦБ обяви централния курс на лева

От през днешния ден влиза в действие правилото за оповестяване на централния курс на лв. от страна на ЕЦБ откакто в петък страната ни влезе в чакалнята на Еврозоната. С публично известие ЕЦБ разгласи така наречен курсове на наложителна намеса, контрактувани с националната централна банка. Те плануват възможно отклоняване в границите на 15% нагоре или надолу от базово признатия курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лева за евро и значат на процедура, че в случай че се стигне до посочените от ЕЦБ прагове на съмнения, банката ще се намеси за контролиране до централно оповестения курс от 1,95583 за евро.

Курсовете на наложителна намеса /въпросното допустимо отклоняване в границите на плюс-минус 15%/ са контрактувани сред Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската национална банка и Хърватската национална банка, в сходство с член 1.2 от Споразумението от 16 март 2006 година сред ЕЦБ и националните централни банки на страните членки отвън Еврозоната за установяване на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия стадий от икономическия и паричен съюз, показват от ЕЦБ.

Централният курс по отношение на еврото и курсът на наложителна намеса за датската крона остават непроменени.

Ето и оповестените централни курсове по отношение на еврото и курсове на наложителна намеса за валутите на страните членки, участващи във валутен механизъм II, в действие от 13 юли 2020 година

Държава и валута 1 евро =

Дания - Горна граница 7,62824
Датска крона (DKK) (без промяна) Централен курс 7,46038
Долна граница 7,29252

България - Горна граница 2,24920
Български лев (BGN) Централен курс 1,95583
Долна граница 1,66246

Хърватия - Горна граница 8,66468
Хърватска куна (HRK) Централен курс 7,53450
Долна граница 6,40433

България и Хърватия към момента имат работа за извършване по своите стопански системи и по възстановяване на държавните институции преди да се причислят към еврото, разяснява по-рано през днешния ден членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Фабио Панета във връзка влизането на двете страни в чакалнята на еврото в петък, 10 юли.

Реформите, подхванати от двете страни, няма да оправят несъответствията и слабостите пред тях, нужен е  по-голям прогрес, с цел да се усъвършенства държавното ръководство, законовата рамка и цялостното качество на институциите, съобщи той в тирада, представен от Ройтерс.

Влизането на българския лев в така наречен „ чакалня “ е съпроводено от уговорката на българските управляващи за съблюдаване на постоянни стопански политики за предотвратяване на икономическата и финансова непоклатимост и реализиране на устойчива икономическа конвергенция, показаха от ЕЦБ в известието си от петък.

Българските управляващи са поели ангажимент да ползват характерни ограничения и в небанковия финансов бранш, държавните предприятия, законовата рамка за оповестяване на неплатежоспособност и тази за битка с прането на пари. България също по този начин ще продължи използването на промени в правосъдната система и битката с корупцията и проведената престъпност поради тяхната значимост за стабилността и консолидираното на финансовата система.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР