От днес във Великобритания е в обращение новата банкнота от

...
От днес във Великобритания е в обращение новата банкнота от
Коментари Харесай

Важно! Новите 10 паунда влизат в сила от днес

От през днешния ден във Англия е в обращение новата банкнота от 10 лири с лика на Джейн Остин. Банкнотата е втората от серията, направена от полимери, след 5-те лири с лика на Уинстън Чърчил, пуснати преди година. Тя обаче е първата, която има тактилен знак (разпознаваем посредством допир) за незрящи -специални изпъкнали точки, по които незрящите да разчетат номинала). Новата банкнота заменя досегашните 10 били с лика на Чарлз Дарвин, които остават в обращение до пролетта на 2018 година и ще бъдат последователно изтегляни. Точната дата ще бъде оповестена по-късно от централната банка на Англия, написа " Новини Лондон ".
От полимерните купюри с лика на английската писателка към този момент са отпечатани 1 милиард броя и в идващите месеци ще бъдат пускани поетапно в обращение. Полимерните банкноти са по-здрави и по-сигурни, изяснява банката решението си да смени хартиените. Въпреки митингите на вегани и религиозни групи, че в изработката на новите пари се употребяват животинска тлъстина и мазнини, разяснява Военновъздушни сили.

Подборно отбраните на новата банкнота са разказани на специфичен уебсайт - ww.thenewten.co.uk. На лицевата страна на новата банкнота е портретът на кралица Елизабет II (която като настоящ монарх е на всички отпечатвани пари) и катедралатав Уинчестър, където е заровена авторката на " Гордост и предубеждения ".

На гърба на купюрата е портретът на Джейн Остин и най-популярният откъс от " Гордост и предубеждения " - " Заявявам, че в последна сметка няма друго такова наслаждение като четенето " (I declare after all there is no enjoyment like reading), изречен от Каролин Бингли в романа. Следващата банкнота от поредицата полимерни ще е с номинал от 20 лири и ще бъде пусната през 2020 година Тя ще е с облика на художника-живописец Джоузеф Търнър.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР