От днес Вашингтон въведе нови мита за редица стоки и

...
От днес Вашингтон въведе нови мита за редица стоки и
Коментари Харесай

Вашингтон наложи мита за редица европейски стоки

От през днешния ден Вашингтон вкара нови мита за редица артикули и услуги от Европейския съюз. Размерът на данъците е от 10 до 25%. Най-засегнати от тази мярка ще бъдат Англия, Германия, Франция и Испания.

Представители на Европейски Съюз работят интензивно в сянка за комерсиално съглашение със Съединените щати, което да предотврати налагането на американски мита върху основни европейски артикули, съобщи през днешния ден немският финансов министър Олаф Шолц. От през днешния ден Вашингтон усилва с 10 на 100 ставката за импорт на европейски пътнически самолети и удари с 25 % европейските храни и питиета. Мярката е отговор на европейските дотации за авиопроизводителя Еърбъс, открити с решение на Световната комерсиална организация от 2 октомври.

Американските наказателни ставки за европейски артикули са на обща стойност 7,5 милиарда $. На прицел са млечни артикули, виновност, шотландско уиски, в това число най-известните марки на Стария континент. Като италианското сирене Пармезан.

Три генерации на семейство Дженари го създава ръчно край Парма в Северна Италия.
Паоло Дженари, млекопреработвател: Производството на тази пита коства 500 евро спомагателни мита ще ударят върху продажбите. Ще пострада целият бранш.
Край Парма има 3 500 компании за произвеждане на Пармезан.
Фабрицио Раймонди, млекопреработвател: Съединените щати са вторият максимален вносител след Франция. Вносните мита скочиха от 2 на шест евро за кг, което значи, че американският консуматор ще заплаща 45 евро за кг, вместо 40. За нас това е покруса.
През предходната година Италия е изнесла 31 милиона кг сирене в Съединените щати на обща стойност 272 милиона евро.

Във Франция се тревожат за износа на новата годишна продукция Божоле. Годишно този производител изнася 60 хиляди бутилки зад океана при цена на едро от 4 до 8 евро за брой преди новите американски мита.
Доминик Пирон, винопроизводител: За първи път има еднократно нарастване от 25 на 100 и то в миг на положителни продажби. Това си е като удар с юмрюк.
Тревожат се и в Бургундия, където от дребни имоти излизат световноизвестни марки.
Тома Ситер, винопроизводител: Не знаем каква ще бъде реакцията на американските консуматори при внезапно повишаване на цените.
Винопроизводителите се пробват да защитят поминъка си, чакат помощ от държавното управление и могат да се надяват, че американският президент Доналд Тръмп ще се размишления.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР