От днес валежите в цялата страна се очаква да намалеят

...
От днес валежите в цялата страна се очаква да намалеят
Коментари Харесай

Очаква ни затопляне. Температурите скачат в следващите дни

От през днешния ден преваляванията в цялата страна се чака да намалеят и даже да спрат. Температурите последователно ще се повишават.  

" Очаква се преваляванията да спрат в по-голямата част от страната, само че към момента ги чакаме в крайните източни елементи. Най-вероятно няма да са с тази активност, чакаме сред 10 и 15 литра на кв м. За момента в тези региони няма да е толкоз рисково, само че би трябвало да се наблюдават равнищата на реките. В идващите дни преваляванията ще бъдат с местен темперамент, като по-интензивни ще са в Източна България ", каза климатологът Христо Попов в ефира на " България заран ".

Той означи, че в Източна България досега не са паднали такива превалявания и се допуска предстоящите дъждове да не провокират наводнения.

" На някои места паднаха превалявания сред 30 и 50 литра на кв м. Предполагам, че малко или доста не се внимава с метода, по който се употребяват водите в хидротехническите уреди в тези региони. Това не се случва за пръв път в последните 10-15 години в нашата страна, нещо не се прави както би трябвало. Валежите се задържаха дълготрайно време, беше неизбежно да се стигне до този миг и трябваше да сме готови за него. Административната система е ужасно тромава. Действия от през днешния ден за на следващия ден не правят работа, би трябвало да има дълготрайна и целенасочена политика ", изясни Попов.

Пред Bulgaria ON AIR климатологът уточни, че рядко обръщаме внимание, че тези превалявания са естествени за този интервал от годината. Учим ги още от 7 клас, че се случват май-юни. Както всяка зима се изненадваме от снега, в този момент се изненадваме, че май-юни вали дъжд, означи Попов. 

По думите на климатолога, като брой и активност преваляванията са малко повече от това, с което сме привикнали за този интервал от годината.

" Времето се прояснява, очаква ни стопляне с 2-3 ясни дни. На доста места температурите ще доближат 30 градуса. Очаква ни топло и хубаво време ", заяви още Христо Попов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР