От днес в Румъния влизат в сила част от новите

...
От днес в Румъния влизат в сила част от новите
Коментари Харесай

От днес Румъния ограничава плащанията в брой

От през днешния ден в Румъния влизат в действие част от новите данъчни ограничения. Те са свързани и с ограничението на заплащанията в брой на търговците. Законът дефинира дневен таван, а санкциите за неспазване на наредбите са високи, разясняват локалните медии. 

При заплащания в брой сред жители сумата не трябва да надвишава 5000 леи (2000 лева.) дневно. Такъв е и дневният предел за заплащания сред юридическо и физическо лице. За разплащания сред компаниите ограничаването дневно е 1000 леи (400 лева.). Дневният предел за оптималната касова наличност на компаниите е 50 000 леи (20 000 лева.). В противоположен случай страната постанова санкция в размер на 25 % от сумата, с която е превишен този предел, съобщи Българска телеграфна агенция.

“Мярката за ограничение на заплащанията в брой до 5000 леи няма да засегне жителите, само че съставлява инструмент за битка с укриването на налози ”, разяснява в изявление за телевизия Румъния (Romania TV) министър председателят Марчел Чолаку. 

Попитан за опцията някои румънци да се изкушат да похарчат парите, които имат, в прилежаща страна, да вземем за пример в България, където няма същите ограничавания за заплащанията в брой, Чолаку отговори по този начин: 

„ В момента, в случай че не можеш да докажеш произхода на парите си, страната взима 70 %. Досега сходно нещо не съществуваше. Досега, в случай че те хванеха със сума над 10 000 на митницата, взимаха 10 %, останалото ти го връщаха. В този миг, в случай че те заловен с повече, ще ти вземат 10 %, само че ще ти вземат и 70 %, в случай че не можеш да докажеш произхода на парите. Това е битка с укриването (на данъци) ”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР