От днес в православната църква започват предпразничните дни за Рождество

...
От днес в православната църква започват предпразничните дни за Рождество
Коментари Харесай

На Игнажден е важен първият гост в къщата

От през днешния ден в православната черква стартират предпразничните дни за Рождество Христово. Денят е прочут и като Игнажден, тъй като се уважава паметта на свети Игнатий Богоносец. В националните обичаи празникът има изключително място с доста ритуали за предсказание на идната година..

В богослужебната традиция днешното предпразненство на Рождество Христово слага началото на идните рождествени празници:

Днес се отбелязва и паметта на свещено-мъченик Игнатий Богоносец.

Св. Игнатий е роден в Антиохия, в този момент незначимо селце на име Антакия, в източната част на Турция, покрай Сирия. Той бил вторият свещеник на Антиохия. Епископството му стартира от 70 година сл. Р. Хр. За персоналното му другарство с апостолите няма никакво подозрение. Текстовете, които са останали от него, издават освен положително обучение, само че и важен писателски гений с очевидна пристрастеност към поетичното слово.

В Антиохия св. Игнатий е имал опцията още като юноша да се запознае с водещите метафизичен и религиозни течения на своята ера. На каква възраст е станал свещеник, не се знае, само че неговият престиж и духовна власт се разпростиралии се върху цяла Сирия. При гоненията на римския император Траян против християните св. Игнатий бил хванат и наказан на скъсване от зверове в римския Колизеум. Той бил закаран в Рим от група бойци, които самичък назовава " леопарди ".

По време на пътуването си правил почивки в малоазийските градове Филаделфия, Смирна и Троада, откъдето траял през Филипи, Дирахион (слав. Драч, Албания) и Бриндизи (Италия). В Колизеума след горещи молби към римските християни да не попречат на мъченичеството му, той станал жертва на зверовете през 108 година сл. Р. Хр.

Произходът на името Богоносец, което и самичък св. Игнатий употребява за себе си,  не е изцяло обяснен. Според Свещеното Предание той е Богоносец, тъй като е това дете, което Господ вдигнал на ръце като образец за непорочност (Мат. 18:1) и още тъй като при мъченическия му героизъм християните видели на гърдите му издълбано името на Господ Иисус Христос. Очевидно е обаче, че той се самоназовава " Богоносец ", тъй като е изживявал по извънреден метод своето действително общение с Христос и имал ясно схващане за това.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР