От днес в Княжевската градина срещу Паметника на Съветската армия

...
От днес в Княжевската градина срещу Паметника на Съветската армия
Коментари Харесай

Издигнаха „Викът на украинската майка“ срещу Паметника на Съветската армия

От през днешния ден в Княжевската градина против Паметника на Съветската войска има нов паметник. Скулптурата носи името „ Викът на украинската майка “, а неин създател е Неделчо Костадинов. 

Пластиката е основана преди близо два месеца, едвам два дни след началото на войната. Идеята е на Христо Илиев-Чарли, а до него застават Георги Стоев-Джеки и скулптора Костадинов. 

Десетки хора станаха свидетели на слагането на паметника. По думите на организаторите той се опълчва на пъти в по-големия Паметник на Съветската войска. 

Актът цели да осъди дейностите на Русия в Украйна и жестокостта на войната. На мястото се организира и спонтанен концерт на Богдана Карадочева, Стефан Димитров и Васко Кръпката, съобщи Bulgaria On Air.

„ Войната е страшна, войната е чудовищна, войната е въплъщение на най-тъмната същина на нас, индивидите! За живота, за гибелта, за свободата, за уроците, които не сме научили. За избора, който през днешния ден би трябвало да създадем за нашето бъдеще! “, написаха в известието си уредниците. 

От другата страна са се събрали противници на слагането на скулптурата. Сред тях и депутатът от „ Възраждане “ Николай Дренчев. Събитието мина при засилено полицейско наличие.

Поставянето на скулптурата провокира бурни реакции в обществените мрежи, макар положителните планове. Дори в групите за поддръжка на Украйна се появиха отрицателни мнения, свързани с естетиката на скуплтурата. Някои даже я съпоставиха с „ орк “ и „ зомби “, написа dir.bg. Други считат, че задачата е не да се провокира състрадание, а отвращение от идеята на Украйна и украинските бежанци. Почитателите на творбата пък я съпоставят с „ Викът “ на Мунк и „ Герника “ на Пикасо.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР