От днес в Европейския съюз влизат в сила нови, допълнителни

...
От днес в Европейския съюз влизат в сила нови, допълнителни
Коментари Харесай

В ЕС от днес са в сила нови правила за защита на задържаните и обвиняемите

От през днешния ден в Европейския съюз влизат в действие нови, спомагателни и общи правила за презумпцията за непорочност, заяви Европейската комисия.

Целта е обвинените да имат на всички места в Европейски Съюз правото да бъдат възприемани като почтени до доказване на виновността им в съда. Задържаните и обвинените получават право да запазят безмълвие, да участват на делата против тях, както и делото им да бъде преразгледано, в случай че е било решено в тяхно неявяване.

Уточнява се, че презумпцията за непорочност се ползва и в този момент в Европейски Съюз, само че не по идентичен метод. Занапред на всички места в Европейски Съюз задължението за доказването на виновността ще бъде на прокуратурата. Така доказателствената тежест се трансферира и повече няма да се чака от обвинения да потвърждава невинността си, като в негова изгода ще бъде отчитано всяко подозрение в обвиняването. Властите - полицейски и правосъдни (следствие, прокуратура, съд) се задължават да не вменяват виновност до доказването на обвиняването по правосъден ред (с присъда).

Правото да не се дават показания от обвинения или обвинения е абсолютно и в случай че бъде употребявано, не може да сътвори предлог за предявяването на обвиняване.

В Европейски Съюз към този момент са в действие разпоредбите, съгласно които всеки разпит, даже при в началото задържане от полицията, би трябвало да бъде осъществяван благодарение на преводач, в случай че обвиненият не приказва езика, употребен от локалните управляващи. Когато преводач не може да участва на разпита физически, разпоредбите позволяват превод по видеовръзка, по телефона или по интернет. Всяка заповед за задържане, обвиняване или присъда, би трябвало да бъдат предоставяни на обвинения или подсъдимия документално на неговия език. Всеки обвинен в Европейски Съюз има абсолютно право на достъп до бранител и безвъзмезден достъп до преводач.

Властите са длъжни да разяснят правата на арестувания и същността на съмнението против него. Задържаните би трябвало да получат, без значение дали са поискали това, документ с явен текст, в който се показват правата, в това число достъп до юрист, до член от фамилията, до незабавна здравна помощ, както и оптималните периоди на авансово задържане (до изправяне пред съдия).

В същия документ би трябвало ясно да бъде посочено правото на обжалване на задържането или на опция за искане за освобождение под гаранция. В случай на задържане в Европейски Съюз отвън своята татковина европейците имат правото на връзка с консулството на своята страна.

От следващата година ще влязат в действие правила за арестуваните младежи (под 18 г.), които получават правото да бъдат съпроводени от родител. Ако при явяване в съда не участва техен бранител, малолетните не може да бъдат осъждани на отнемане от независимост. Занапред малолетните, наказани на затвор, ще би трябвало да бъдат отделяни от пълнолетните пандизчии. Разпитите на малолетни ще бъдат снимане и записвани, а повторните разпити ще би трябвало да се заобикалят.

По данни на Еврокомисията на година девет милиона европейци биват арестувани с предявяването на обвиняване. От тях един милион са малолетни. Посочените правила целят да вкарат общ най-малко в Европейски Съюз за правата на арестуваните./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР