От днес в Европейския съюз може да се пътува с

...
От днес в Европейския съюз може да се пътува с
Коментари Харесай

От днес в ЕС може да се пътува с единен цифров сертификат срещу COVID-19 |

От през днешния ден в Европейския съюз може да се пътува с обединен дигитален документ. Ако държава-членка не е подготвена да издава документи в точния момент, регламентът планува интервал на последователно въвеждане от шест седмици (до 12 август), когато към момента могат да се употребяват други формати и би трябвало да се одобряват в други държави-членки.

Сертификатът удостоверява, че обещано лице е имунизирано против COVID-19, има негативен резултат от тест или е преболедувало инфекцията.

При документа за съществуване на отрицателен тест е разказан типа на теста, датата на тестване, резултатите, производителя, лабораторията, която е направила теста и др,, а документът за преболедуване включва информация за датата на първия позитивен тест за COVID-19. Според условията на Европейска комисия валидността на документа за преболедуване е не повече от 180 дни след първия позитивен тест.

Освен в книжен вид, цифровата версия може да се съхранява на мобилно устройство. И при двете версии е налице QR код, който съдържа значителната информация, както и дигитален автограф, гарантиращ достоверността на документа.

При инспекция на документа се сканира QR кодът и се ревизира подписът. Личните данни на собственика на документа не минават през портала, защото това не е належащо за инспекцията на цифровия автограф. 

При пътешестване притежателят на дигитален документ на Европейски Съюз за Коронавирус по принцип би трябвало да бъде освободен от рестриктивните мерки на свободното придвижване.  Страните от Европейски Съюз следва да се въздържат от налагане на спомагателни ограничавания за пътешестване на притежателите на дигитален документ на Европейски Съюз за Коронавирус, в случай че те не са нужни и пропорционални предвид на опазването на публичното здраве.

При взимане на ограничения по отношение на будещи безпокойствие нови разновидности – съответната страна от Европейски Съюз ще би трябвало да уведоми Комисията и всички останали страни от Съюза и да обоснове решението си.

Според информацията в уеб страницата на Европейската комисия страните, които към момента не са свързани към портала за цифрови документи на Европейски Съюз, са Унгария, Ирландия, Малта, Нидерландия, Кипър, Швеция. Извън Европейски Съюз към момента без връзка с портала е Щвейцария.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР