От днес в ЕС влиза в сила забраната за някои

...
От днес в ЕС влиза в сила забраната за някои
Коментари Харесай

Влиза в сила забраната за някои пластмасови продукти в ЕС

От през днешния ден в Европейски Съюз влиза в действие възбраната за някои пластмасови артикули за еднократна приложимост. Става въпрос за пластмасови принадлежности, чинии, сламки и още няколко типа произведения. Решението беше взето от Европейския парламент преди няколко години, като целта е през следващите 5 години да се понижи съвсем двойно потреблението на сходни артикули.

В сходство с политиката на Европейски Съюз за отпадъците се чака страните членки да понижат потреблението на тези артикули до 2026 година Първата стъпка е възбраната за стартирането на пазара на чинии, принадлежности за хранене (вилици, ножове, лъжици, пръчици за хранене), сламки и бъркалки за питиета, съдове за храни, съдове и чаши за питиета от експандиран полистирен, включително техните капаци/капачки, клечки за уши, пръчици за балони, всички артикули от оксо-разградима пластмаса. 

Въвеждането на Директивата в националното законодателство главно ще бъде осъществено с нова разпоредба. Документът е в развой на координиране в Министерство на околната среда и водите, след което следва координиране в междуведомствената Работна група 20 " Околна среда " за сходство на текстовете на Наредбата с тези на Директивата, а по-късно - публично разискване, преди внасянето й за приемане от Министерския съвет. 

След като наредбата влезе в действие посоченият вид произведения не трябва да бъдат продавани от производители или вносители, само че количествата, които са пуснати на пазара в България преди влизане в действие на наредбата, т.е. намиращите се в обектите, които дават продуктите си в тях, могат да ги употребяват до тяхното привършване. 

С въвеждането на новата разпоредба влизат в действие и условията за маркировка на включените в обсега на директивата: тютюневи произведения с филтри; филтри, продавани за приложимост в композиция с тютюневи изделия; чаши за напитки; мокри кърпички за персонална хигиена и битова приложимост и дамски превързочни материали. Аналогично и тези артикули, които към този момент са пуснати на пазара преди влизането в действие на наредбата и не са обозначени с маркировка, ще могат да бъдат продавани до привършване на количествата. 

За съдовете за питиета (до 3 л) се вкарват спомагателни условия, свързани с трайното закрепване на капачките им. Въвеждат се и нови цели за разделно събиране на бутилки до 3 л – 77% от 2026 година и 90% от 2030 година, и цели за рециклирано наличие – 25% от 2026 година и 30% от 2030 г. 

До 2026 година за съдове за храна (за консумация на място или on the go, консумация от съда, без в допълнение подготвяне - отговарящи на всички тези критерии едновременно), чаши за питиета и техните капачки/капаци от страните се изисква още:
да бъдат подхванати ограничения за значително количествено понижаване на потреблението;да следят потреблението на тези артикули за еднократна приложимост и да рапортуват за постигнатия прогрес на Европейската комисия;да подсигуряват, че са ползват разширената отговорност на производителя;да осведомят потребителите и да предизвикват виновното държание на потребителите, с цел да понижат отпадъците от такива продукти;да осведомяват потребителите за различни артикули за многократна приложимост и за въздействието на неправилното изхвърляне на пластмасови боклуци за еднократна приложимост. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР