От днес Централната избирателна комисия е домакин на 26-ата международна

...
От днес Централната избирателна комисия е домакин на 26-ата международна
Коментари Харесай

До края на годината ЦИК прави три симулации на дистанционно електронно гласуване

От през днешния ден Централната изборна комисия е хазаин на 26-ата интернационална конференция на Асоциацията на органите за ръководство на избори в Европа. Форумът, който се организира под надпис „ Осъзнати гласоподаватели в цифровата ера “ е с присъединяване на представители от над 30 страни, най-вече членове на централни органи за ръководство на избори, както и на интернационалните организации. Той бе показан пред слушателите на „ Хоризонт “ от Камелия Нейкова , представител на Централната изборна комисия.

По мотив на електронното гласоподаване в България Нейкова съобщи, че сега Държавна организация електронно ръководство прави изследване на положителни практики, за да се създадат симулации по онази система, която може да послужи като основа за създаване на Българската система за електронно гласоподаване. Тя означи, че: До края на тази календарна година Централната изборна комисия би трябвало да направи три симулации на отдалечено електронно гласоподаване, като добави, че идната стъпка е разработване на техническо задание за създаване на системата за електронно гласоподаване.

За провеждащата се през днешния ден и на следващия ден конференция Нейкова сподели, че тя е с необятен тематичен обсег, който включва провокациите, свързани с развиването на осведомителните и информационни технологии и тяхното въздействие върху изборния развой, върху акциите и най-много информираността на жителите в качеството им на гласоподаватели. Освен това форумът следва да открои ролята на органите за ръководство на избори във връзка с даването на цялостната своевременна и точна информация към жителите по отношение на правото на глас и други аспекти на изборния развой.

Говорителят на ЦИК осведоми още, че на двете пленарни сесии ще се разисква посредством какви форми да се осведоми по-младото потомство гласоподаватели, както и тематиката за цифровите решения за поддръжка на избора на гласоподавателите:

Предвидено е осъществяване на два семинара. Единият е на тематика дали е наша отговорност – на органите за ръководство на избори – да построяваме осведомен избор във всички гласоподаватели, т.е. да поставим оптимални старания гласоподавателите да бъдат навреме осведомени каква е изборната система на съответната страна, какво съставлява изборният развой, по какъв начин се организира предизборната акция. Разбира се, това не може да стане изолирано, без присъединяване и на политическите субекти, които вземат участие в избори – имам поради предизборната акция. Също по този начин ще се отдели и място на това дали би трябвало да бъдат предизборните акции контролирани и на някой теоретични и на практика аспекти на този въпрос. Така че се надявам това да е един доста потребен интернационален конгрес.

Пълният запис на изявлението с представителя на Централната изборна комисия Камелия Нейкова можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР