От днес тръбата на тунел Витиня на автомагистрала Хемус в

...
От днес тръбата на тунел Витиня на автомагистрала Хемус в
Коментари Харесай

Пуснаха модернизирания тунел „Витиня” в посока Варна

От през днешния ден тръбата на тунел „ Витиня ” на автомагистрала „ Хемус ” в посока Варна е отворена. Тунелът има съвременен образ след реконструкцията. Той дава отговор на най-високите стандарти за сигурност.

„ Обновената тунелна тръба на „ Витиня “ е извънредно съвременна за България и оттук насетне, по отношение на опциите на бюджета, и останалите уреди в страната ще бъдат приведени в същия тип - с пожароизвестяване, вентилационна система, видеонаблюдение ”, изясни министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който инспектира тунела преди да бъде пуснат за придвижване.

В най-дългия, 1195-метров тунел в България, към този момент 15 вентилатора са свързани към автоматизирана система с вентилационно включване. Съоръжението разполага и с неповторима система за пожарна сигурност и пожароизвестяване, които бяха демонстрирани посредством симулация по време на инспекцията. Монтирани са и 374 лед осветителни тела.

„ Ремонтът се просрочи във времето, само че искахме да съвместим стартирането на придвижването, дружно с това по мостовото оборудване, което имаше съществени проблеми от градивна позиция ”, изясни районният министър и добави, че задачата е била обезпечаването на сигурност и сигурност при употреба.

Съоръжението е с нова хидроизолация, отводнителна и дренажна система, вентилационна и електрическа апаратура, видеонаблюдение и пожароизвестяване, светофарна уредба, осветяване и система за светлинно водене, в това число и непрестанен захранващ източник на евакуационното осветяване. Положени са към 28 хиляди кв. м хидроизолация, 5 400 т асфалт, 516 т армировъчна стомана и т. н. За отлична вентилация в оборудването са инсталирани 15 бр. реверсивни вентилатори. Тръбата е с енергоефективно LED осветяване, като са инсталирани 374 броя осветителни тела.

Ремонтните действия в тръбата за София на тунел „ Витиня “, които ще стартират на 25 септември (понеделник), плануват ремонт на старите осветителни тела и на носещата структура, монтаж на нови осветителни тела и структурата за тях и захранващи кабели; създаване на нова електроснабдителна система на осветлението, видеонаблюдение, пожароизвестителна и оповестителна система. Тръбата за София ще бъде и с нова светофарна апаратура, променливи пътни знаци и т. н.

Ремонтните действия на тунел „ Витиня “ се извършват от „ Автомагистрали ” ЕАД по контракта за настоящо поддържане на автомагистралния сектор.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР