Oт днес ТОПСПОРТ стартира с представянето на отборите, които се

...
Oт днес ТОПСПОРТ стартира с представянето на отборите, които се
Коментари Харесай

Катар - мъни-мъни и футболът е пари!

Oт през днешния ден ТОПСПОРТ започва с представянето на тимовете, които се класираха за финалите на Световното състезание в Катар. Големият футболен шампионат стартира на 20 ноември, като всеки ден ще ви срещаме с един от участниците на Мондиал 2022, които сигурно ще желаят да покажат максимума от своя капацитет на огромната сцена. Стартираме с домакините на конкуренцията от Катар. Без подозрение най-екзотичната страна, която до този миг е имала опцията да мери сили с най-хубавите на национално равнище. Парите " купуват " домакинство, " вършат " игрища, само че " основават " ли футболен тим, който да ни впечатли през ноември и декември, прочетете в идващите редове.
 Снимка 590897
Източник:

ПАРИТЕ СА ВСИЧКО!

Едно време актьорите от клуб " НЛО " мечтаеха за канадска виза, смятайки че точно там се намира " обетованата земя " за всеки един измъчен от бедността българин. Почти 30 години по-късно, обстановката в света се промени по подобен метод, че новият оазис на земята се разгръща някъде из пустинните пясъци на Арабския полуостров. Именно там се намира и страната Катар. Емирството, което смая света със своя стопански обсег! Колкото и да са ни учили, че " парите не са всичко на този свят ", тъкмо там - те са всичко! Долари, евро, рубли, злато....там има от всичко, а с тях сбъдваш фантазиите си. Залежите от Петрол направиха по този начин, че тя да бъде № по Брутният вътрешен продукт на глава на популацията по данни от 2018 година със приблизително 138 910 $.
 Снимка 569071
Източник:

В Катар всичко и всеки си има цена. А когато отпред е упорит емир в лицето Тамам бин Хамад, някак си не беше изненада, че точно Катар беше определен за хазаин на Мондиал 2022 още 12 години по-рано. Тогава преборена беше конкуренцията на Австралия, Япония, Южна Корея и Съединени американски щати. Не е нужно да споделяме, че по-късно се появиха голям брой подозрения за корупционни практики по отношение на избора на катарците, само че нали парите не " миришат "...
 Тите даде обещание: Бразилия ще играе нападателен футбол на Мондиал 2022
Тите даде обещание: Бразилия ще играе нападателен футбол на Мондиал 2022

Отново удостовери, че напуща поста си след края на турнира

За една декада, с цената на милиарди долари, много починали строители и още куп премълчани неща, Катар направи по този начин, че да семейства състезание за знамение и приказ. Най-добрите условия, най-хубавите игрища, въпреки и в ексцентричен интервал сред ноември и декември.. Всичко е готово! Мечтата е сбъдната, само че остава и последният подробност. Как ще бъде съхранена достойнството на Емирството, откакто Катар несъмнено не е футболна мощ, а присъединяване и на Мондиал 2022 ще бъде и нейният формален дебют на сходен конгрес!?
 Снимка 587686
Източник:

КАК съдебна експертиза ПРАВИ НАЦИОНАЛЕН ОТБОР ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ?

Преди началото на историята, дано ви срещнем с настоящите данни. Към този миг Катар е на 50-то място в международната класация на ФИФА и е настоящ отличник на Азия, което приказва единствено по себе си, че този тим към този момент не е по никакъв начин инцидентен.

Как обаче страна с към 300 000 души, чисто катарско население, може да " създаде " толкоз първенци, за такова малко време?
 Снимка 590900
Източник:

Миналото на Катар във футболно отношение е непретенциозно. Първият им формален мач е през 1970 година, когато губят от съседите си Бахрейн в другарска среща. За първи път " виненочервените " се впускат в международни квалификации през 1977, а сред този интервал си остава насладата от приятелския мач със Сантос на великия Пеле. Но очевидно има нещо особено в тези катарски футболисти, защото през 1981 младежкият отбор на Емирството играе край на Световното за младежи, който губи от Западна Германия. За " Бащата " на тази селекция, а и футбола в Катар въобще, се счита бразилската звезда на Барселона от петдесетте Еваристо де Маседо.

Оттам насетне домакините на Мондиал 2022 стартират да залагат напълно на селекционери чужденци, които да внесат своята философия за развиването на играта в страната. Нужно е да се означи, че множеството иностранци имат ориста на треньор от Първа лига, защото биват освобождавани след едвам няколко мача отпред. Един от многото (бел. ред 43-ма), през 2012-2013 е бил и някогашният ментор на Лудогорец - Пауло Аутори.

Натурализирането

Да получиш катарско поданство е съвсем непостижима задача. Няма значение дали си роден в страната. Понякога не получаваш документ, даже и майка ти да бъде катарка. Единственото, което се зачита е катарският генезис на твоя татко или особено натурализиране персонално от Емира, като броя за сходно деяние е до 50 на година.
 Катар при започване на натурализирането през 2006 година. В средата е Себастиан Сория.
Източник:

Катар при започване на натурализирането през 2006 година. В средата е Себастиан Сория.

В началото на новото хилядолетие, катарците желаят да впечатлят света, натурализирайки бразилците Аилтон, Деде и Леонардо, само че тогава биват спирани от ФИФА. Именно интернационалната футболна организация обаче развързва ръцете на федерацията, откакто трансформира разпоредбите за натурализиране на играчите няколко години по-късно. В тях просто се разказва, че те не би трябвало да имат мачове за националния отбор на своята татковина и да са прекарали няколко години в шампионата на страната, която желаят да съставляват. И по този начин първият, който проправя пътека за чужденците към националния отбор на Катар е уругваецът Себастиан Сория. И до през днешния ден той е под №3 по мачове (126) във безконечната класация на селекцията. След него са бразилците Фабио, Марконе и така нататък

От настоящия състав на Катар, 13 футболисти са родени в Катар, само че останалите 10 са чужденци. Само трима от легионерите обаче нямат никаква " катарска връзка " преди да се трансфорат в експерти.

Академия " А SPIRE "

Освен натурализирането, Катар съумя да се настани трайно на футболната карта и посредством построяването на невижданата до този миг футболна академия " ASPIRE ". Училището за гении е издигнато през 2004 година в Доха за 1,4 милиарда $. Годишно центъра приобщава и селектира 5000 нови гении, всички на възраст до 11. Най-добрите от тях получават стипендия и опцията да учат и упражняват в Академията от 12 до 18-годишна възраст. Стипендиантите най-много са от Африка, Южна Америка и Югоизточна Азия. А интервалът им на образование е задоволителен, с цел да могат по-късно да получат опция да бъдат и част от националния тим.

Необходимо е да отбележим, че " ASPIRE " има свои тимове по света, където футболистите от академията да се обиграват на още по-високо равнище: испанският Културал Леонеса и белгийците от Ойпен. От 2018 година особено партньорство е реализирано и с британския Лийдс.
 Снимка 590891
Източник:

Именно Академията образува новия народен тим на Катар, като измежду тях блестящо се открояват двете звезди Алмоез Али и Аким Афиф. Въпросните имат основен принос и за спечелването на Купата на Азия през 2019 година. За да бъдат " шлифовани " изцяло, въпросните минават за малко през гореспоменатите европейски клубове, с цел да се допрян оптимално до същинската тръпка от играта.

Шеф в " ASPIRE " и също по този начин лице на Академията е някогашният австралийски национал - Тим Кейхил.

ТРЕНЬОРЪТ

След поредицата смени на национални треньори, Катар откри своя човек в лицето на испанеца Феликс Санчес Бас. Роден в Барселона през 1975 година, каталунецът в никакъв случай не доближава професионално равнище като футболист. Още на 21 години обаче стартира работа в ДЮШ на Барса, където се задържа цели 10 години.

От 2006 година става част от към този момент необятно дискутираната академия " ASPIRE ", където работи до 2013 година. След това поредно води Катар U19 и Катар U23. Ала всички тези длъжности не могат доста да се зачитат като ново работно място, тъй като и на трите изброени той работи с едни и същи футболисти. Всички те селектирани и школувани в Академията, а по-късно показващи добър резултат и в националните гарнитури. Цялата тази генерация предстоящо започва обща работа и в националния отбор през същата година. Така Феликс държи директен надзор върху всички представящи страната футболисти.
 Снимка 590896
Източник:

До този миг триумфите му са свързани със извоюваната Купа на Азия през 2019 година и същото отличие, само че за младежи до 19 години през 2014.

През последните години името му постоянно се свързва с евентуално започване на работа в клубен тим. Най-често става въпрос за отбори от испанската Ла Лига, само че надали някой може да му заплаща сегашната заплата, която взима отпред на Катар. А и друго е да си любим на Емира.

ГОЛМАЙСТОРЪТ

Човекът, който дава вяра, че присъединяване на Мондиал 2022 няма да бъде просто за авторитет, е нападателят Алмоез Али. 26-годишният стрелец е роден в Хартум, Судан, само че още напълно дребен бяга от бедността, с цел да търси по-щастлив живот в Катар. Изгражда се като футболист в Академия " ASPIRE ", а Емирството " влага " в неговите качества, пращайки го на, по този начин да кажем, " стажове " в европейски отбори, над които то има някакъв тип надзор. Така за няколко години Али минава през Пашинг, ЛАСК (Линц), Ойпен и Културал Леонеса. Пълния си капацитет към този момент развива в Ал-Дуахил, където е от 2016 година.
 Снимка 590898
Източник:

Али е бърз футболист, който умее да играе и като централен нападател, и като крило. В момента се намира на трето място във безконечната голмайсторска листа на катарския народен отбор. Остават му единствено четири попадения, с цел да надмине сегашния №1 Мансур Муфта.

СИЛНИ И СЛАБИ СТРАНИ

Отборът на Катар предстоящо е считан за новобранец в своята група " А ", а в тази им роля селекционерът Феликс Санчес е решил да работи с подобаващата за тази цел скица 3-5-2. Така първенците на Азия са еднообразно функционални и във фаза отбрана и при моменти на офанзива. Когато се отбраняват катарците минават в 5-3-2, като при потребност центърът на защитата се подсигурява от отбранителния халф. Нападателите пък могат да дублират фланговете при съществуването на изострен съперников играч.
 Снимка 590895
Източник:

В офанзива Алмоез Али и Акрам Афиф работят като нападателно дуо, което постоянно сменя своите позиции. Бързината им пък води до комплициране във вражеската защитна сграда. Опасността идва и от крилата, където Хатим и Ал Хайдос придават спомагателна ширина на катарските дейности.
 Катарците ще работят от домовете си, с цел да няма скупчване на хора по време на Мондиал 2022
Катарците ще работят от домовете си, с цел да няма скупчване на хора по време на Мондиал 2022

Поредна мярка

Естествено огромният минус е обвързван с неналичието на задоволително опит на шампионати като Световното състезание, което не може да се компенсира по никакъв метод.

ИГРАЧИТЕ

Сегашният състав на Катар е оценен на 18.33 млн. евро. Най-скъпият от тях е лявото крило Акрам Афиф, който свети за Ал Сад и съгласно Transfermarkt коства 5.50 млн. евро. Другата огромна звезда Алмоез Али е 2.80 млн.

С египетски генезис в отбора са вратарят Юсеф Хасан, централният защитник Басам Ал-Рави, халфовете Ахмед Фати, Мохамед Уаад, Мустафа Машаал, Ахмед Алааелдин и нападателят Абделрахман Мустафа.
 Меси: Това сигурно ще е последното ми Световно състезание
Меси: Това сигурно ще е последното ми Световно състезание

Иначе в този момент се усещам физически добре

Натурализиран е и футболист от Кабо Верде - Педро Мигел, също и алжирецът Буалем Куки, суданецът Мусаб Ходер, иранецът Ахмад Мойен Дозандех, ганаецът Мохамед Мунтари и малиецът Асим Мадибо.
 Акрам Афиф коства повече от Кирил Десподов.
Източник:

Акрам Афиф коства повече от Кирил Десподов.

В последните няколко контроли на Катар - Феликс Санчес залага на еднакъв състав, което ненапълно дава леки жокери за това, че ще забележим и тъкмо тези 11, в случай че няма проблеми с травми, и за старта на Мондиал 2022. На вратата би трябвало да бъде Саад Ал Шееб, а отбраната пред него да бъде построена от Абделкарим Хасан, Буарем Хухи и Басим Ал Руаи. Като халф-бекове се чака да работят Исмаил Мохамед и Хоман Ахмед. Тройката в средата на терена да бъде построена от Абдулазиз Хатим, Карим Будиаф и Хасан Ал Хайдос, а в нахлуване да работят Алмоез Али и Акрам Афиф.

ПРОГНОЗА ЗА КЛАСИРАНЕ

С оглед равностойната група " А ", в която обичайно попаднаха домакините. Няма да бъде изненада, в случай че въпреки всичко намерят място измежду първите два отбора в крайното нареждане. Ако броим Нидерландия за безспорен любимец, то Сенегал и Еквадор несъмнено са тимове, които катарците могат и да сюрпризират неприятно. Да не забравяме и леката съдийска поддръжка, на която сигурно ще се радват арабите.

За тази страна неизпълними фантазии няма, така че очаквайте всичко от окуражените домакини!

МАЧОВЕТЕ В ГРУПОВАТА ФАЗА НА МОНДИАЛ 2022 (ГРУПА " А " )

20 ноември, 18:00 КАТАР - ЕКВАДОР, стадион " Ал Бейт " (Ал Хор)

25 ноември, 15:00 КАТАР - СЕНЕГАЛ, стадион " Ал Тумама (Доха)

29 ноември, 17:00 НИДЕРЛАНДИЯ - КАТАР, стадион " Ал Бейт " (Ал Хор)

Катар в никакъв случай не е взел участие на Световно състезание: 0 победи, 0 равенства, 0 загуби
 Снимка 590899
Източник:

ТОП 3

НАЙ-МНОГО ГОЛОВЕ ЗА КАТАР:

Мансур Муфта 42 гола ( изиграни 82 мача в интервала 1976-2000 година)

Мубарак Мустафа - 41 гола (изиграни 105 мача в интервала 1992-2004)

Алмоез Али - 39 гола (изиграни 76 мача от 2016 - )
 Турция ще изпрати 3000 служители на реда, 250 бойци и боен транспортен съд в Катар, с цел да обезпечи сигурност за Мондиал 2022
Турция ще изпрати 3000 служители на реда, 250 бойци и боен транспортен съд в Катар, с цел да обезпечи сигурност за Мондиал 2022

Турският парламент утвърди изпращането на бойци в Катар

НАЙ-МНОГО МАЧОВЕ ЗА КАТАР:

Хасан Ал Хайдос 165 мача (изиграни от 2008 година - )

Абделкарим Хасан 124 мача (изиграни от 2010 година - )

Себастиан Сория 123 мача (изиграни от 2006-2017)
 Снимка 590893
Източник:

Потенциалният състав на Катар за Мондиал 2022:

ВРАТАРИ: Саад Ал Шееб (Ал Сад), Юсеф Хасан (Ал Гарафа), Салах Закария (Ал Дуахил)

ЗАЩИТНИЦИ: Педро Мигел - Ро-Ро (Ал Сад), Абделкарим Хасан (Ал Сад), Тарек Салман (Ал Сад), Мусаб Хедер (Ал Сад), Хомам Ахмед (Ал Гарафа), Басам Ал Рави (Ал Дуахил), Булем Куки (Ал Сад)

ХАЛФОВЕ: Мохамед Уаад (Ал Сад), Абдулазиз Хатем (Ал Раян), Али Асадала (Ал Сад), Карим Боудиаф (Ал Дуахил), Абделрахман Мостафа (Ал Дуахил), Мохамед Мунтари (Ал Дуахил), Хасан Ал Хайдос (Ал Сад)

НАПАДАТЕЛИ: Акрам Афиф (Ал Дуахил), Исмаел Мохамед (Ал Дуахил), Алмоез Али (Ал Дуахил), Юсеф Хасан (Ал Гарафа), Юсуф Абдурисаг (Ал Сад)
 Суперкомпютър дефинира кой ще е новият Световен първенец
Суперкомпютър дефинира кой ще е новият Световен първенец

Вижте подробности
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР