От днес светът е футбл! Битката започва! Днес в 17,30

...
От днес светът е футбл! Битката започва! Днес в 17,30
Коментари Харесай

От днес светът е футбол!

От през днешния ден светът е футбл! Битката стартира! Днес в 17,30 часа в Москва се открива международното състезание по футбол, а 30 минути по-късно е първия мач сред Русия и Саудитска арабия, написа gol.bg. 

32 страни, единствено един победител. Може ли обаче занапред да се планува кой ще вдигне международната купа в Москва на 15 юли?

Футболните специалистите на Би Би Си го вършат. Връщат лентата обратно и въз основата на последните трендове, статистика и формата на шампионата пресяват 31 тима, с цел да излъчат международния първенец.

Ето основните фактори, които в последните години водят по пътя към купата…

Да си водач на група

Откакто международното състезание мина във формат от 32 тима през 1998 година, всички от бъдещите първенци са били сложени като водачи на група. Последният случай, в който непоставен печели купата, е от Мондиал-86 в Мексико, когато Диего Марадона извежда Аржентина на международния връх.

Само с тази историческа наклонност от раз се отстраняват 24 тима и остават осем любимеца за успех в Москва. Така отвън сметките остават футболни сили като Испания, Англия и Уругвай, към този момент печелили международната купа.

А кандидатите се стесняват до: Франция, Германия, Бразилия, Португалия, Аржентина, Белгия, Полша и Русия.

Да не си хазаин

Русия завоюва от 44-годишната традиция на международните шампионати тимът хазаин да бъде лидер на група. Със 70-ото си място в ранглистата на ФИФА нямаше да се подреди измежду осемте лидера, в случай че мачовете не бяха на неин терен.

Да си хазаин на международното обаче към този момент не е пътят към триумфа, както е било в миналото. В първите 11 мондиала, от 1930 до 1978, международни първенец стават пет от тимовете домакини. В последните 40 години обаче се случи единствено един път – с Франция през 1998 година

 Ясно беше, че Съединени американски щати, Япония, Южна Корея и Южна Африка няма по какъв начин да се преборят за международната купа. Футболните сили като Италия (1990 г.), Германия (2006 г.) и Бразилия (2014 г.) обаче не съумяха да се възползват от домакинското си преимущество. Заради тази наклонност в последно време изключваме домакина Русия.

С тази пресявка остават седем кандидат-шампиони: Франция, Германия, Бразилия, Португалия, Аржентина, Белгия и Полша.

Да имаш солидна отбрана

В ерата на международните шампионати с 32 участника никой от първенците не е позволил повече от 4 гола за седемте си мача по пътя към трофея. Това значи солидна игра в отбрана.

Поглед към останалите седем кандидата демонстрира, че най-рехава е защитата на Полша. Това гласи статистиката от квалификациите. Поляците са позволили приблизително 1,4 гола на мач. Германия и Португалия са с 0,4, до момента в който Белгия, Франция и Бразилия с 0,6, а Аржентина с 0,88.

Така с елиминирането на Полша любимците стават шест: Франция, Германия, Бразилия, Португалия, Аржентина и Белгия.

Да си от Европа

Досега в историята на футбола международните първенци идват единствено от два континента – Европа или Южна Америка. В предишното европейците са брали много кахъри отвън границите на Стария континент, преди триумфът на Испания в Южна Африка и триумфът на Германия в Бразилия да поправят неприятната им наклонността.

Мондиалите на европейска земя съвсем постоянно излъчват тамошен победител. От десетте шампионата в Европа единствено един от първенците не е европейски – през далечната 1958 година Бразилия подвига купата на финала в Стокхолм.

Ако се придържаме към тази линия – би трябвало да изтрием Аржентина и Бразилия от евентуалните първенци. Остават единствено четири: Франция, Германия, Португалия, и Белгия.

Да имаш най-хубавия вратар

Може би си мислите, че голаджиите вземат решение борбата за международната купа. Само че единствено два пъти от 1982 година насам първенците излъчват носителя на Златната обувка за голмайстор на шампионата – Роналдо с Бразилия през 2002 година и Давид Вия с Испания (с още други трима) през 2010 година

Световните първенци се отличават повече със своите вратари. В предходните пет шампионати на планетата четири от премиите Златна ръкавица са извоювани от стража на спечелилите.

 От карето вратари на останалите четири кандидата за международната купа не е доста мъчно да извадим единия. Мануел Нойер (Германия), Уго Лорис (Франция) и Тибо Куртоа (Белгия) са много по-вероятни носители на Златната ръкавица спрямо Руй Патрисио (Португалия).  

Така свеждаме евентуалните международни първенци до три: Германия, Франция и Белгия.

Да имаш опит

Световните първенци от ден на ден се отличават с опитността на тима си, наклонност която стартира от 1998 година

Според цифрите, при купата на Франция тимът е формиран от играчи със приблизително 22,77 мача на човек. Преди четири години Германия подвига летвата до приблизително 42,21 мача на футболист. В този интервал има единствено повишаване на цифрата – през 2002 година Бразилия – 28,04; през 2016 Италия – 32,91; през 2010 Испания – 38,30.

От оповестените сформира за Мондиал 2018 може да се направи сметка, че французите са най-неопитни от триото. При тях играчите имат приблизително по 24,56 мача, много по-малко от Германия с 43,26 и Белгия с 45,13.

Да не защитаваш купата си

Световната купа е сложна за отбрана. След Бразилия на мондиалите през 1958 година и 1962 година, никой не е успявал да завоюва купата два пъти подред. Всъщност, от този момент 13-те тима защитаващи купата си доближават до четвъртфиналите единствено в два случая.

Бразилия се подреди четвърти през 1974 година, единствено че тогава форматът бе с две групови етапи и след това край. В предходните четири мондиала защитаващите купата тимове на три пъти се провалят още в групите.

Германия има блестящо минало на международните шампионати. В последните девет мондиала (и като ФРГ) печели два пъти купата, губи три финала и стига до два бронзови медала.

Само че когато германците би трябвало да победят в Русия, историята е против тях. И ето ви първенецът – Белгия ще вдигне международната купа! 

 Освен в случай че, несъмнено, не го направи някой различен. Което си е изцяло допустимо.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР