От днес страната ни ще започне да получава целите количества

...
От днес страната ни ще започне да получава целите количества
Коментари Харесай

Целият азерски газ потича към България

От през днешния ден страната ни ще стартира да получава задачите количества природен газ по контракта с Азербайджан, оповестиха за " Хоризонт " от енергийното министерство. Това обаче няма да става през българо-гръцката газова връзка, а на краткотрайната точка за доставка Неа Месемврия.

По контракт по-евтиният сега газ от Азербайджан (което евентуално ще се отрази на цените за вътрешния пазар) би трябвало да влиза в страната ни през интерконектора България - Гърция. Тази газова връзка обаче продължава не е изцяло подготвена, а от енергийното министерство твърдят, че " въвеждането в комерсиална употреба на интерконектора Гърция-България ще бъде в точния момент за идния отоплителен сезон, като се работи интензивно в посока комерсиалната употреба да се случи и по-рано ".

Договорът на България с азербайджанската компания SOCAR е за 1 милиарда кубични метра на година, което е към една трета от общото ползване на страната ни.

Съвсем наскоро - на 23 юни, посланикът на Република Азербайджан у нас Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов в извънредно изявление за азербайджанска осведомителна организация " Тренд нюз ейджънси " посочи, че когато газовият интерконектор бъде пуснат в употреба, България ще може да получава цялостния контрактуван размер от природен газ от Азербайджан.

Поради неналичието на построен газопровод IGB, през 2020 година " Булгаргаз " ЕАД организира договаряния с азерския снабдител и беше реализирано компромисно решение, доставки да се правят краткотрайно в ИТ Неа Месемврия, която е точката на свързване сред ТАП (Трансадриатическия газопровод) и гръцката газопреносна мрежа. За задачата, " Булгаргаз " ЕАД в изискванията на конкуренция и наддаване, закупи потенциал на гръцката газопреносна мрежа, а азерският снабдител обезпечи потенциал на ТАП, заяви през септември 2021 година " Булгаргаз ".

Междувременно държавната осведомителна работа заяви, че министър председателят в оставка Кирил Петков ще инспектира междусистемната газова връзка Гърция-България през днешния ден в региона на Стара Загора.

Към момента главните строителни действия са приключени, Успешно са минали и първите проби с действителни количества природен газ в посока Стара Загора-Комотини. През този месец следва преносът на газ да бъде тестван и в противоположна посока.

92% е готово строителството на българо-гръцката връзка от Комотини до Стара Загора. Става въпрос за 182 км, от които 31 км на гръцка територия и 151 км на българска територия. Изпълнителят е поел ангажимент интерконекторът физически да е подготвен до края на юни, от юли стартират проби с газ. Компанията прави всичко допустимо да е подготвена за отоплителния сезон, което е не по-късно от октомври, сподели в края на април по Българска национална телевизия Теодора Георгиева, изпълнителен шеф на плановата компания ICGB от българска страна.

Проектът IGB е от основно значение за повишение на сигурността на доставките и за обезпечаване на диверсификация на източниците на природен газ за България и района на Югоизточна Европа, се отбелязва в известието от Министерския съвет.

Все още се чака удостоверение от Европейската комисия по отношение на сертификацията на плановата компания на интерконектора - ICGB, като самостоятелен метафоричен оператор, което е наложително условие за комерсиалната употреба на газопровода, както и още няколко процедури. Техният период нормално е 3 месеца, като се чака в този случай той да бъде скъсен поради значимостта на газопровода и изгодите, които ще има за българския пазар след въвеждането му в употреба.

В момента газохранилището в Чирен е цялостно малко над една трета - 34,5 на 100 и в него има нагнетени 190 милиона кубически метра газ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР