От днес стартираха археологически проучвания на пещера „Чая“ до Чепеларе.

...
От днес стартираха археологически проучвания на пещера „Чая“ до Чепеларе.
Коментари Харесай

Стартират археологически проучвания в пещера до Чепеларе

От през днешния ден стартираха археологически изследвания на пещера „ Чая “ до Чепеларе. Финансирането е обезпечено от Община Чепеларе по програмата за туризма за 2021 година, призната на съвещание на Консултативен съвет по въпросите за туризма в Общината, заяви Ангел Влахов.

Проучването се реализира под управлението на доцент Костадин Кисьов и София Христева - докторант в Националния археологически институт към Българска академия на науките, с присъединяване на Марин Господинов - шеф на Музей на родопския карст Чепеларе и представители на пещерен клуб „ Студенец “ Чепеларе.

Пещерата е записана за пръв път през 1995 година При палеонтологични проучвания на плеистоценска бозайна фауна в региона на Чепеларе, извършени от Музея на родопския карст през 2017 година и 2018 година, под управлението на Марин Господинов, в пещерата бяха открити фрагменти от глинени съдове. След определянето и датирането на фрагментите стана ясно, че пещерата е населявана в интервала на бронзовата и желязната столетия (III- II хиляди прочие Хр.), което я прави едно от най-ранните пещерни обиталища в Родопите и най-ранното и само намерено към този момент такова за територията на Община Чепеларе, уточни Влахов.

През този сезон археолозите ще изследват привходните елементи на пещерата и началото на главната изложба.

Поради близостта на пещерата до града и живописния регион, в който се намира, както и уникалността на обекта, упоритостта на Община Чепеларе и Музея на родопския карст е да трансформира пещерното обиталище в туристически обект, както и да обособи екопътека до него.

Всички археологически находки ще постъпят във фонда на Музей на родопския карст в Чепеларе, където ще бъдат експонирани.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР