От днес сръбските граждани и чужденците могат да влизат в

От днес сръбските граждани и чужденците могат да влизат в ...

От днес влизането в Сърбия е без негативен тест за коронавирус и без карантина.


От днес сръбските граждани и чужденците могат да влизат в Сърбия без негативен тест за коронавирус и без специално разрешение, съобщава днешният сръбски печат, цитиран от БТА.

Сръбското правителство реши на вчерашното си заседание да отмени и карантината при влизане в Сърбия. Кризисният щаб за борба с разпространението на коронавируса препоръча това на правителството преди два дни на базата на анализ на сегашната епидемиологична ситуация.

На всички лица, които влизат на територията на Сърбия, ще бъдат връчени предупреждения, че влизат на територия, на която коронавирусът все още циркулира, и се описват начините за превенция.

Премиерът Ана Бърнабич съобщи, че правителството препоръчва известният фестивал Екзит тази година да се състои през август, тъй като се очаква ситуацията в Европа тогава да бъде много по-спокойна, допълва "Новости". Фестивалът няма да бъде отменен, подчерта тя.

От днес се възобновяват и полетите от летище "Константин Велики" в Ниш, съобщава вестник "Данас". Това ще стане с пристигането на самолет на авиокомпания "Уиз ер" от Дортмунд. Летището в Ниш не работеше през посредните два месеца, защото всички комерсиални полети бяха спрени заради епидемията от коронавирус.

Президентът Александър Вучич предложи заплатите на болногледачите в системата за социална защита да бъдат увеличени с 10 процента, съобщава вестник "Курир". Президентът е съгласувал предложението със социалния министър Зоран Джорджевич. В Сърбия работят около 1500 болногледачи, повечето в старчески домове и по време на епидемията те, наред с медицинските работници, са работили най-предано, каза министърът. По-рано Вучич обеща в края на годината да има още едно увеличение на заплатите в държавния сектор, на лекарите и на работещите в сферата на просветата, в армията и полицията, припомня вестник "Курир".

Източник: novini.bg