От днес Словения пое ротационното председателство на Съвета на ЕС,

...
От днес Словения пое ротационното председателство на Съвета на ЕС,
Коментари Харесай

Словения ще работи за начало на преговори със Скопие и Тирана

От през днешния ден Словения пое ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз, с ангажимент да продължи напъните за започване на договаряния за присъединение с Република Северна Македония и Албания.

Председателството беше намерено с публична гала, в наличието на ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и еврокомисарите.

И Европейската комисия, като вас, е мощно ангажирана да поддържа европейския път на Западните Балкани. Също по този начин сме ангажирани да реализираме прогрес в разширението на Европейски Съюз и започването на договаряния с Албания и Република Северна Македония. Приветствам желанието ви да организирате среща на върха за Западните Балкани по време на вашето председателство. Ще работим в тясно съдействие, с цел да помогнем за дълготрайното възобновяване и стабилността в този район, сподели Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия.

Основен прироритет на Любляна е икономическото възобновяване на страните от Евросъюза след пандемията от COVID-19.

Брюксел утвърди през днешния ден и националния проект за възобновяване и развиване на Словения, по който страната може да получи два и половина милиарда евро - в безплатни средства и заеми.

Словенското председателство стартира на фона на рецензии към премиера Янес Янша и държавното управление му за практикуване на напън върху медии, проблеми с върховенството на закона и отвод да назначи делегирани прокурори в Европейската прокуратура.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР