От днес се възстановяват т.нар. зелени коридори, с цел поставяне

...
От днес се възстановяват т.нар. зелени коридори, с цел поставяне
Коментари Харесай

Възстановяват зелените коридори, но само ако няма желаещи от приоритетните групи

От през днешния ден се възвръщат така наречен " зелени коридори ", за слагане на ваксина и на лица, които не попадат в целевите групи на етапи I - IV, оповестиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Председателят на Националния имунизационен щаб проф. Красимир Гигов изпрати инструкции до Българския лекарски съюз, Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България доцент доктор Любомир Киров и шефовете на районните здравни инспекции за асимилиране на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини. Така, когато във имунизационните пунктове няма задоволително искащи от предпочитаните етапи I-IV о т Националния проект за имунизация против COVID-19, ще се ваксинират и лица, непопадащи в целевите групи, прецизират от ведомството.

Оттам припомниха, че с решение на Министерски съвет се направи изменение на Националния имунизационен проект, като се позволи, по изключение и при налични задоволително количества ваксини против COVID-19, в събота и неделя, както и в следобедните часове на работните дни, да се ваксинират и лица, които не попадат в целевите групи на фаза I - V. Заради закъснение на доставките на декларираните дози ваксина от компанията " Астра Зенека " от 25 до 28 февруари имунизацията на лица отвън предпочитаните групи от фаза I-IV беше краткотрайно прекратена.

Днес обаче у нас бяха доставени 52 800 дози от оксфордската ваксина , което разрешава възобновяване в целокупност на имунизационния развой. Регионалните здравни инспекции към този момент са получили разпределените им дози, увериха от Министерство на здравеопазването.

" Интересът е извънредно огромен и има доста чакащи за имунизация. В същото време, имунизационният проект в другите области върви с разнообразни темпове ", заяви на премиера здравният министър проф. Костадин Ангелов.

" Там, където има чакащи, ги пуснете - в случай че има пред " Пирогов ", ВМА, огромните лечебни заведения ", подреди Бойко Борисов.

Веднага след идването на новите дози от " Астра Зенека " пред столичната РЗИ се изви опашка от общопрактикуващи лекари, които да вземат имунизациите и да могат още от на следващия ден да започват имунизация на искащите.

Другата седмица се чака и доставка на над 20 000 дози от имунизацията на " Пфайзер/Бионтех ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР