От днес се възобновява имунизирането срещу COVID-19 с ваксината на

...
От днес се възобновява имунизирането срещу COVID-19 с ваксината на
Коментари Харесай

Възобновяват имунизирането с AstraZeneca. Електронният портал за ваксините отново работи

От през днешния ден се възобновява ваксинирането против COVID-19 с имунизацията на AstraZeneca. Това се случва ден, откакто Европейската организация по медикаментите (ЕМА) потвърди ефикасността и сигурността на оксфордската ваксина. Досега тази ваксина е приложена при близо 20 милиона лица в Европейската икономическа общественост и Англия.

" Направен е извънредно изчерпателен разбор на всички данни, както от предклиничните и клинични изпитвания, по този начин и на наличните след издаването на разрешението за приложимост. Резултатите потвърждават, че няма никакъв проблем имунизацията да бъде прилагана. Българската организацията по медикаментите направи разбор на една от партидите, който удостоверява, че няма проблеми в качеството на имунизацията. Вече е ясно и заключението от съдебно-медицинската експертиза за случая с умрялата в пловдивско лечебно заведение жена – не се следят тромбози, няма причинно-следствена връзка ", изясни на брифинг през вчерашния ден вечерта шеф на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) Богдан Кирилов.

Директорът на дирекция „ Проследяване на лекарствената сигурност и клинични изпитвания “ към ИАЛ и представляващ България в Комитета по следене на лекарствената сигурност към ЕМА доктор Мария Попова уточни, че  Комитетът е излязъл с четири изводи: имунизацията на AstraZeneca е безвредна, при нея има позитивно съответствие полза-риск, няма партиди, при които да е открито отклоняване в качеството и които да бъдат причина за нежелани реакции. От думите ѝ стана ясно, че тромбоемболичните събития, свързани с използването на имунизацията, са напълно отхвърлени. Проучването и наблюдението над имунизацията ще продължи, с цел да се изключат и най-малките подозрения.

Електронният указател на искащите да се имунизират против COVID-19 също възобновява записването за имунизация. Всички лица, които са се записали за слагане на ваксина за седмицата, през която имунизационните центрове бяха затворени, ще бъдат автоматизирано презаписани с една седмица напред. Всеки регистриран ще получи SMS или имейл за новата дата и час на имунизацията през определения от него канал за връзка. 24 часа преди имунизацията системата ще изпрати ново увещание. Потребителите имат опция да трансформират дата и часа на имунизация и да изберат различен времеви прозорец, според от натовареността на имунизационните центрове.

Регистрирането на нови консуматори, които желаят да се ваксинират, ще е допустимо от 20 март (събота) на адрес. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР