От днес САЩ облагат с 25-процентно мито вноса на стомана

...
От днес САЩ облагат с 25-процентно мито вноса на стомана
Коментари Харесай

Мексико и Канада с ответни наказателни мита спрямо САЩ

От през днешния ден Съединени американски щати таксуват с 25-процентно мито вноса на стомана и с 10 на 100 вноса на алуминий от Канада, Мексико и Европейски Съюз. Този ход провокира остри реакции, само че и ответни ограничения от засегнатите страни, оповестява Българска национална телевизия.

Канада ще наложи наказателни мита на стойност 12,8 милиарда щатски $ върху вноса на редица артикули от Съединени американски щати в отговор на оповестеното през вчерашния ден решение на Вашингтон да наложи нови мита на стоманата и алуминия. Финансовото министерство на Канада разгласява лист на американските артикули, които ще бъдат обложени. Сред тях попадат уиски, кленов сироп и железни произведения (включително за железопътно предназначение), тръби и жици.

Отава също вкарва две разнообразни митнически цени - една от 25 % и друга от 10 %. В първата, с по-високите мита, влизат основно промишлените артикули, а във втората - хранителни артикули, питиета и потребителски артикули. Мерките ще се ползват единствено към артикули, създадени в Съединени американски щати. Те влизат в действие от 1 юли и ще останат в действие до момента в който Съединени американски щати не анулират техните мита. 

Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада: Днес ние сме обект на наказателни мита за канадския алуминий и стомана. Нека бъда явен - те са изцяло неприемливи!
Мексико също подхваща ответни ограничения. Те са ориентирани към артикули като ябълки, грозде, сирене и стомана - артикули, създавани в щати, които поддържаха Доналд Тръмп през 2016 година По калкулации на мексиканското министерство на стопанската система отрицателният резултат върху търговията сред Съединени американски щати и Мексико ще възлезе на 4 милиарда $. 

Луис Видегарай, външен министър на Мексико: На първо място, и Мексисо, и Канада осъждат и показват страдание за решението, взето от Съединени американски щати. Второ, Мексико и Канада ще работят неотложно с ответни ограничения. Трето, продължаваме да работим в съгласуваност с Канада, с цел да продължим да пазиме отворена, свободна и учредена на правила търговия, в това число сполучливо предоговаряне на съглашението за свободна търговия.
Европейските водачи още през вчерашния ден дефинираха американските мита като неприемливи. Правителствата на Германия и Франция излязоха с обща декларация, в която поддържаха препоръчаните от Европейски Съюз контрамерки против американските мита и обявиха, че ще работят в тясно съдействие за тяхното използване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР