От днес със заповед на председателя на Комисията за енергийно

...
От днес със заповед на председателя на Комисията за енергийно
Коментари Харесай

Извънредна проверка в „Топлофикация София“, „Булгаргаз“ се закани да спре газа от септември

От през днешния ден със заповед на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров енергийният регулатор стартира изключителна инспекция на „ Топлофикация София “.

Проверката е назначена след получено писмо на „ Булгаргаз “ ЕАД за просрочените отговорности на топлофикационното сдружение по контракт за доставка на природен газ, които към 18 юли 2022 година са в размер на 328 228 561 лева , съобщиха от регулатора. 

„ Размерът на този непогасен дълг на най-големия консуматор на природен газ в страната, напрупан главно в интервала януари-юли 2022 година, слага газовото сдружение в тежка финансова обстановка и заплашва енергийната сигурност на страната и стратегическите планове, свързани с либерализацията на търговията с природен газ и диверсификацията на маршрутите и източниците “, се показва в писмото на „ Булгаргаз “ , което е изпратено и до всички способени държавни институции.

Освен погасяване на задълженията „ Топлофикация София би трябвало да обезпечи нужния паричен запас за възнаграждение и на настоящото си ползване през идния отоплителен сезон, ако ще продължи договорните си връзки с „ Булгаргаз “ ЕАД, свързани с доставка на природен газ , допълват от КЕВР. 

В писмото на „ Булгаргаз “ се упорства за незабавни ограничения на държавно равнище за погасяване на отговорностите на „ Топлофикация София “ .

„ Ако просрочените отговорности не бъдат заплатени в период до 20 август 2022 година „ Булгаргаз “ има намерение да приключи от 1 септември 2022 година контракта за доставка на природен газ, с цел да може да се подсигуряват доставките за останалите клиенти “. Общественият доставчик обявява, че няма да възнамерява доставка на декларираните от „ Топлофикация София количества за м. септември и ще предприеме дейности за събиране на вземанията си по правосъден ред, в това число и обезпечителни ограничения.

Анализът на приходите и разноските на сдружение, който Комисията следва да извърши в хода на инспекцията, ще откри аргументите за високата задлъжнялост на „ Топлофикация София към „ Булгаргаз “ през миналия ценови интервал 1 юли 2021 г.- 30 юни 2022 година За да бъде обяснен високия ритъм на повишаване на отговорностите на „ Топлофикация София “ през първото полугодие на 2022 година, Комисията ще изиска от сдружението цялата документи и ще извърши цялостен разбор на паричните потоци за интервала 1 юли 2021 година - 30 юни 2022 година По отношение на приходите ще бъдат тествани постъпленията на сдружението от продажба на високоефективна електрическа сила на свободен пазар, доходи от продажба на топлинна сила, както и получените награди от „ Фонд сигурност на електроенергийната система “. Ще бъде осъществен и разбор на разноските на сдружението по месеци – за въглеродни излъчвания, горива, поправки, материали, хонорари.

Същевременно, на база на одобрените нови цени на топлинна и електрическа сила , Комисията ще изготви разбор по планирани данни на паричните потоци на сдружението за интервала 1 юли 2022 година – 31 декември 2022 година Следва да се означи, че в новата одобрена цена на високоефективната електрическата сила на „ Топлофикация София “ от 1 юли 2022 година е включен и дефицитът, който сдружението образува от разноски за природен газ и излъчвания за миналия ценови интервал. Това би трябвало да разреши на „ Топлофикация София “ да покрива миналогодишните и настоящите си отговорности, в това число и по контракта за доставка с „ Булгаргаз “ ЕАД.

Проверката на КЕВР ще завърши до 5 август 2022 година
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР