От днес със заповед на председателя на КЕВР Станислав Тодоров

...
От днес със заповед на председателя на КЕВР Станислав Тодоров
Коментари Харесай

КЕВР подхваща Топлофикация София заради многото дългове

От през днешния ден със заповед на ръководителя на КЕВР Станислав Тодоров стартира изключителна инспекция на " Топлофикация София ", оповестиха от Комисията. Тя ще продължи до 5 август.

Проверката е назначена след писмо на " Булгаргаз " ЕАД за просрочените отговорности на софийската Топлофикация по контракт за доставка на природен газ, които към 18.07.2022 година са в размер на над 328 милиона лв. . " Размерът на този непогасен дълг на най-големия консуматор на природен газ в страната, насъбран главно в интервала м.януари-м. юли 2022 година, слага газовото сдружение в тежка финансова обстановка и заплашва енергийната сигурност на страната и стратегическите планове, свързани с либерализацията на търговията с природен газ и диверсификацията на маршрутите и източниците ", се показва в писмото на " Булгаргаз ", което е изпратено и до всички способени държавни институции. Освен погасяване на задълженията от " Топлофикация София " се желае и обезпечаване на средства за настоящото си ползване през идния отоплителен сезон , ако възнамерява да продължи договорните си връзки с " Булгаргаз " ЕАД.

В писмото на " Булгаргаз " се упорства за незабавни ограничения на държавно равнище за погасяване на отговорностите на " Топлофикация София " . " Ако просрочените отговорности не бъдат заплатени в период до 20.08.2022 година " Булгаргаз " има намерение да приключи от 1.09.2022 година контракта за доставка на природен газ, с цел да може да се подсигуряват доставките за останалите клиенти ".
 Столичната топлофикация желала да даде по-високи заплати, само че КЕВР не дала
Столичната топлофикация желала да даде по-високи заплати, само че КЕВР не дала

" Топлофикация София " е предложила нарастване на разноските за заплати с 24,8%

" Булгаргаз " предизвести, че няма да възнамерява доставка на декларираните от " Топлофикация София " количества за м. септември и ще предприеме дейности за събиране на вземанията си по правосъден ред, в това число и обезпечителни ограничения.

Анализът на приходите и разноските на сдружение ще откри аргументите за насъбраните големи задължения на " Топлофикация София " към " Булгаргаз ", като би трябвало да се обърне внимание на високия ритъм на повишаване на отговорностите на " Топлофикация София " през първото полугодие на 2022 година

По отношение на приходите ще бъдат тествани постъпленията на сдружението от продажба на високоефективна електрическа сила на свободен пазар, доходи от продажба на топлинна сила, както и получените награди от " Фонд сигурност на електроенергийната система " .

Същевременно, на база на одобрените нови цени на топлинна и електрическа сила, Комисията ще изготви разбор по планирани данни на паричните потоци на сдружението за интервала 1.07.2022 година - 31.12.2022 година Следва да се означи, че в новата одобрена цена на високоефективната електрическата сила на " Топлофикация София " от 1.07.2022 година е включен и дефицитът, който сдружението образува от разноски за природен газ и излъчвания за миналия ценови интервал. Това би трябвало да разреши на " Топлофикация София " да покрива миналогодишните и настоящите си отговорности, в това число и по контракта за доставка с " Булгаргаз " ЕАД..
 Столичната Топлофикация била в регулаторен капан
Столичната Топлофикация била в регулаторен капан

333 милиона лв. загуби за отоплителния сезон
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР