От днес са в сила новите правила на Наказателно-процесуалния кодекс

...
От днес са в сила новите правила на Наказателно-процесуалния кодекс
Коментари Харесай

От днес: Делата срещу „високата корупция“ отиват в спецправосъдието

От през днешния ден са в действие новите правила на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които трансферират делата за „ високата “ корупция на профилираните съд и прокуратура.
Промените, препоръчани от кабинета и гласувани от парламентарното болшинство през лятото, разпореждат, че това важи за следствията и процесите против 11 категории лица: депутати, министри, магистрати, членове на Висш съдебен съвет и на Инспектората, шефове на държавни организации и комисии, както и на Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите, митниците, Бюрото за надзор над СРС, комисията за гражданска конфискация, та чак до кметовете и техните заместници. И важи за необятен кръг от закононарушения: длъжностно заграбване, рушвет, закононарушения по работа, занемареност, подписване на неизгодни покупко-продажби и така нататък

В закона бе записано също, че поправките влизат в действие три месеца след обнародването им. Срокът изтичаше на 5 ноември, само че защото денят се падна в неделя, те са в действие от през днешния ден.

През това време не бяха дадени съдържателни пояснения кое е наложило въпросното „ прекачване “ на публично сензитивните каузи, нито има публична статистика за техния брой. От Софийския градски съд, който до момента се занимаваше с множеството от тези проблеми, преброиха 26 такива каузи, като над 20 от тях ще се довършат по досегашния ред. В искане до Висш съдебен съвет за повече щатове шефът на спецсъда Георги Ушев пък е изтъкнал планирани упования за „ напор “ на близо 2000 каузи. Междувременно, с цел да компенсират спецпрокурорите и съдиите за новите им задължения, депутатите гласоподаваха бонуси особено за тях – ще бъдат подтиквани с до 6 заплати годишно за показани резултати, каквото и да значи това.

Очаква се Върховният касационен съд да оспори смяната на подсъдността пред Конституционен съд като противоконституционна.

Влизащите в действие промени в Наказателно-процесуален кодекс вкарват също разпоредително правосъдно съвещание, в което би трябвало да се изчерпват всички въпроси, свързани с възможното връщане на делото на прокуратурата. Те заличават текстовете, които даваха опция на обвинените сами да изискат насрочване на делото им в съда, с цел да не остават „ безконечни обвинени “, а при изпълнени избрани условия съдът бе задължен да го постанови. Вместо това се плануват ограничения за „ ускорение “ на досъдебното и правосъдното произвеждане, съгласно които обвинени и подсъдими „ могат “ да изискат забързване на правораздаването по отношение на тях.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР