От днес Росен Желязков става най-важния човек в държавата, оглавявайки

...
От днес Росен Желязков става най-важния човек в държавата, оглавявайки
Коментари Харесай

От главен секретар на МС и съветник на Борисов: Пътят на Росен Желязков до най-важния пост в държавата

От през днешния ден Росен Желязков става най-важния човек в страната, оглавявайки Народното събрание. По Конституция България е парламентарна република, което трансформира Желязков в пръв измежду държавните мъже.

Той бе определен за ръководител на 49-ото Народно заседание.

Росен Желязков е един от най-доверените хора на Бойко Борисов в ГЕРБ, изключително след отдръпването на Цветан Цветанов от партията. Той е бил поредно основен секретар на Столичната община, основен секретар на Министерския съвет, консултант на премиера, транспортен министър и зам.-председател на Народно събрание.

По специалност новият парламентарен ръководител е правист. Роден е в София през 1968 година

Ето и хронологията на неговото нанагорнище до върха на политическата стълбичка.

Росен Димитров Желязков е български правист, министър на превоза, осведомителните технологии и известията от 20 септември 2018 до 12 май 2021 година, заместник-председател на 48-ото Народно заседание.

От 2003 година до юли 2009 година е секретар на Столична община.

В интервала 2011-2013 година е ръководител на Управителния съвет на Института по обществена администрация и представител на Република България в Европейския институт по обществена администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

От 2009 година до 2013 година е основен секретар на Министерския съвет, а в интервала 2014-2016 година е консултант на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното ръководство.

Ръководи и взе участие в процесите на изработването на редица концептуални и стратегически документи и стратегии в областите на електронното ръководство, локалното самоуправление и локалната администрация, публично-частното партньорство. Представлява българската страна в годишните срещи по самодейността за партньорство за намерено ръководство (2011 година, 2015 г.). Координира българския принос по самодейностите, свързани с европейските политики по осъществяването на Европейската стратегия за Глобален мониторинг на околна среда и сигурност.

Участва в стратегическото обмисляне и създаването на политиките в региона на държавната администрация и електронното ръководство.

От 30 септември 2016 година с Решение на Министерския съвет е избран за ръководител на Държавна организация „ Електронно ръководство “.

С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017г. е избран за ръководител на Комисия за контролиране на известията, като решението влезе в действие на 15 януари 2018 година

Избран от Народното събрание за министър на превоза, осведомителните технологии и известията на 20 септември 2018 година с мандат до април 2021 година

Той е магистър по право от Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. В интервала 1994-1995 година е поредно юрист, старши юрист, а по-късно секретар и кметски наместник в регион „ Средец “ на Столична община. От 1995 година е юрист по гражданско и комерсиално право, член на Софийска адвокатска гилдия. Бил е заместник-кмет по направление „ Законност и надзор “ на регион „ Лозенец “, Столична община (1998-1999 г.).
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР