От днес по магазините трябва да са достъпни поне 50

...
От днес по магазините трябва да са достъпни поне 50
Коментари Харесай

От днес по магазините: 50 основни храни с трайно ниски цени 


От през днешния ден по магазините би трябвало да са налични най-малко 50 съществени храни с трайно ниски цени. Сред тях наложително ще влизат самун, мляко, месо, млечни и месни артикули, яйца, плодове и зеленчуци. Те ще се оферират от множеството от най-големите търговски вериги, които одобряват партньорството с Министерството на стопанската система.

Продуктите ще бъдат обозначавани с логото " Достъпно за вас " като част от акцията на Министерството на стопанската система за преодоляване на повишаването на храните.

„ На входа на всеки от хипермаркетите ще се слага осведомително табло с настоящите най-ниски цени и съответните артикули, които се оферират през седмицата. Те ще са разнообразни и на разнообразни цени в обособените вериги. Така ще се подсигурява конкуренцията сред търговците и опцията цените да падат на пазарен принцип “, заяви пред БНР министър Богдан Богданов.

" Инициативата стартира поетапно в партньорство с множеството от по-големите търговски вериги, като се водят диалози и с по-малки районни такива. Целта е да се подсигуряват най-достъпните цени на дадени артикули от дребната потребителска кошница ", разяснява още Богданов.

Първоначално мярката породи разногласия сред специалисти и беше изрично отхвърлена от Комисията за защита на конкуренцията, само че след това проблемите в закона бяха решени.

По-конкретно самодейността обгръща обезпечаване на седем продуктови групи от дребната потребителска кошница, отговарящи на нормалните условия за качество и съдържащи всички нужен артикули за разнообразно хранене, а точно: самун, захар и зърнени храни, включващи брашно, самун, тестени произведения, макарони, захар, варива, включващи ориз, зрял фасул, леща, грах, нахут, месо и месни артикули, включващи прясно свинско месо, прясно пилешко месо, риба, малотрайни салами, трайни салами, мляно месо (кайма), мляко, млечни артикули и яйца, включващи прясно мляко сред 1 % и 4 % масленост, UHT млека, кисели млека, кашкавал, сирене бяло саламурено, извара, яйца, плодове, включващи ябълки, грозде, цитрусови и южни плодове, други пресни и замразени плодове, зеленчуци, включващи домати, краставици, зеле, пипер, зрял лук, чесън, праз, кореноплодни зеленчуци, листни зеленчуци, други пресни зеленчуци, картофи, консервирани зеленчуци и артикули на зеленчукова основа, скотски и растителни масла и мазнини, оцет и сол, включващи млечни масла, олио, оцет, сол.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР