От днес пенсиите за стаж и възраст се увеличават с

...
От днес пенсиите за стаж и възраст се увеличават с
Коментари Харесай

От днес минималната пенсия става 207,60 лева

От през днешния ден пенсиите за стаж и възраст се усилват с 3,8%, като минималната пенсия става 207,60 лв.. По-висока става и обществената пенсия - новият й размер е 125,58 лв..
 
Увеличението с 3,8% на пенсиите за стаж и възраст, отпуснати до края на миналата година, е разследване от повдигането на тежестта на всяка година застрахователен стаж в пенсионната формула.

Освен тях, от през днешния ден се усилват и другите типове пенсии, свързани с трудова активност - пенсиите за неработоспособност заради общо заболяване, заради трудова акцидент и наследствените пенсии.
 
Минималната пенсия за неработоспособност заради общо заболяване при понижена продуктивност над 90% става 215 лв., от 71 до 90% размерът й става 196 лв., а за неработоспособност сред 50 и 70% става 159 лв..
 
Новият размер на обществената пенсия за напреднала възраст, който от през днешния ден е малко над 125 лв., ще усили размерите на пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената инвалидна пенсия и персоналната пенсия.

От 1 юли в действие влизат и поправките в Кодекса на труда, които регламентират едногодишен отпуск по майчинство за осиновителите на деца до 5-годишна възраст, считан от деня на предаване на детето, само че отпускът не би трябвало да трансферира навършването на тази възраст.
 
Осиновителите ще имат право на обезщетение в размер на 90% от среднодневната им заплата от последните две години, а в случай че не желаят да употребяват отпуска, страната ще им заплаща 50% от компенсацията. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР