От днес пада забраната за посещаване на паркове в страната,

...
От днес пада забраната за посещаване на паркове в страната,
Коментари Харесай

10 столични парка са отворени за разходки, но само при определени правила и маршрути

От през днешния ден пада възбраната за навестяване на паркове в страната, само че единствено при избрани правила и направления. Десет от парковете в столицата ще бъдат отворени за родители с дребни деца и бременни дами сред 9.30 часа и 18.30 часа. Ще могат да се разхождат деца до оптималната забележима възраст от 12 години. Преди и след тези часове ще могат да влизат хората, разхождащи кучетата си, и тези, които спортуват. Парковете, в които ще бъдат допускани фамилиите, са: Борисова градина, Борисова градина – лесопарк, Южен парк, парк на НДК, парк " Гео Милев ", Западен парк, Северен парк, парк " Заимов ", парк " Студентски ", парк " Дружба ". Паркът на НДК II част е позволен единствено за извеждане на домашни любимци

По алеите към този момент са сложени ограничаващи линии, оказващи посоката на придвижване, а около 120 души ще се грижат за реда и спазването на ограниченията при разходките в парка.

" Нашите чиновници и доброволци ще наблюдават да няма скупчвания на фамилии, а да има разстояние сред тях, има и указателни табели. Входът за Южния парк е от към ул. " Нишава ", изходът към " Бяла църква ". Съобразили сме се с потока на хора. Паркът е разграничен на три зони ", изясни в ефира на bTV Красимир Димитров, шеф „ Аварийна помощ и предварителна защита “ към Столична община. По думите му чиновниците няма да ревизират персонални карти и дали децата надвишават допустимата възраст, само че приканват за отговорно държание.

За да се избегне комплициране на столичани, са готови осведомителни брошури. Преди влизане в парк, посетителите ще подлежат на наложителна стерилизация на ръцете.

" В даден парк, който ще бъде отворен в часовия диапазон, се основава една организация от кое място може да се влиза, от кое място може да се излиза, на какво разстояние, каква е да посоката на придвижване, с цел да няма скупчване. В множеството паркове ще има доброволци, ще има охранителни компании и ще има служители на реда, които вероятно ще окажат подпомагане на тези доброволци при конфликтна обстановка. Ако някой чака, че ще има служител на реда на всяка алея, не е това концепцията ", изясни пред Българска национална телевизия основният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

Хората, които желаят да се разходят в парка, обаче, би трябвало наложително да носят защитни маски, да спазват дистанция от 2,5 м от други фамилии, да употребяват обозначените направления, да избягват да докосват повърхности и да употребяват дезинфектант и ръкавици. Препоръчително е в парка да не се стои повече от 2 часа. В същото време се не разрешава събирането на деца и възрастни от разнообразни фамилии, потреблението на детски и спортни уреди, както и пясъчниците, игрите на деца в група и с общи играчки, сядането на пейки и на тревата, правенето на пикник, както и използването на алкохол на територията на парка. Хората, които не съблюдават разпоредбите, могат да получат административни наказания. 

Според основния секретар има тапи по КПП-та, защото хората не престават да пътуват въпреки възбраната. За петъчния ден Министерство на вътрешните работи е събрало 35 000 заявления единствено на изходите на София и всички те ще бъдат проверявани.

" От 17 717 тествани заявления в интервала 17-14 април 788 индивида са показали като съображение пътешестване до работа, а нямат трудов контракт. Отделно 159 също са показали съображение за работа, а са регистрирани в Бюрото по труда ", обясни главният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов.

До момента в Министерство на вътрешните работи има 36 инфектирани чиновници с ковид, от които 10 излекувани.

" Ще желаяме включване на армията, когато има доста инфектирани чиновници на Министерство на вътрешните работи и те нямат физическа опция да извършват функционалностите си. Армията ни оказва помощ във всяко едно отношение ", сподели още основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР