От днес отпада забраната за стари коли в центъра на

...
От днес отпада забраната за стари коли в центъра на
Коментари Харесай

Отпада забраната за стари коли в центъра на София

От през днешния ден отпада възбраната за остарели коли в центъра на София. Мярката не влезе дейно в действие, тъй като софтуерът за вписване на нарушителите по този начин и не проработи.

Ограничението беше въведен при започване на декември предходната година. А задачата беше понижаване на замърсяването на въздуха през зимните месеци.

Забраната за влизане на остарели коли обхващаше зоната сред булевардите " Васил Левски ", " Патриарх Евтимий ", " Ген. Скобелев ", " Сливница " и улица " Опълченска " или по този начин наречения " дребен кръг ".

След въвеждането на мярката през декември предходната година нарушителите са били към 800. В края й, през февруари, те към този момент са към 600. По данни на Столичната община най-вече нарушителите са такива, които не са със софийска регистрация.

" Това са хора, които или не гледат новините, не са се интересували дали в София има сходно нещо, или са снабдители и други, които пътуват от страната или отново са го пропуснали или просто са решили, че до момента в който не получат санкция, ще употребяват тази кола ", съобщи Димитър Петров, шеф на дирекция " Управление и разбор на трафика " в Столична община.

До санкционирани извършители по този начин и не се стигна, защото автоматизираната система за вписване на колите не проработи. Обществената поръчка за доставката й беше обжалвана в съда.



" Хубавото е, че от началото на месец февруари ние имаме решение на Висшия административен съд, което е в интерес на Следствен отдел към окръжна прокуратура и в действителност можем да продължим с процедурата, тъй че чакаме действително системата в средата на годината да бъде изцяло тествана и конфигурирана ", добави Димитър Петров.

От декември тази година, когато се чака още веднъж да има възбрана за остарели коли в центъра, нарушителите към този момент ще получават санкции.

" Към момента софтуерът ще надгради системите, които имаме. Ние сега имаме хардуер, който засича всички коли и техните регистрационни номера, влизащи в тези зони. Софтуерът ще има за задача да обработи данните, да отсее нарушителите от тези, които имат правото да влизат в зоната. Съответно да събере всички нужни данни от другите администрации, тъй че да може да се генерира автоматизирано самата санкция и тя да е верифицирана от акредитиран чиновник ", сподели още Димитър Петров.

общината към този момент разполагат със лист с нарушителите.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР