От днес още две области влязоха в тъмночервената COVID зона.

...
От днес още две области влязоха в тъмночервената COVID зона.
Коментари Харесай

И Варна, и Бургас влязоха в тъмночервената зона

От през днешния ден още две области влязоха в тъмночервената Коронавирус зона. Така с изключение на София-град и Перник, към този момент и Бургас и Варна минаха 500 на 100 хиляди болни. На този стадий не се планува въвеждане на нови противоепидемични ограничения

Коронавирус ситуацията в Бургаска област стартира да се усложнява. 85% от леглата в района са заети, а за последното денонощие през триажния центъра на най-голямата болница в Бургас са минали 40 души, 19 от тях са приети в болница.

От лечебното заведение, където е разкрито единственото Коронавирус поделение за деца, споделят, че има растеж на дребни пациенти.

Ани Георгиева съпровожда 10-годишния си наследник, който е настанен в Инфекциозното поделение в Бургас с потвърден COVID-19.

" С пневмония беше признат, а първите признаци бяха кашлица и висока температура. Изключително съм удовлетворена от Инфекциозното поделение, от докторите, от сестрите, от всички ", съобщи Ани Георгиева.

" Имаме повишаване на броя на децата, които са в Инфекциозното поделение. Към момента те са 11, лекуват се с техните придружители ", добави доктор Светослав Тодоров, заместник-директор на УМБАЛ-Бургас.

В кабинета на единствения детски пулмолог в Бургаско, всекидневно минават дребни пациенти с грипоподобни признаци.

" Много мъчно единствено по признаци бихме могли да кажем, че при децата особено, че детето е болно от Коронавирус. По-скоро епидемиологичната връзка с заболели в фамилията е мотив да се създадат проби и тези проби се оказват позитивни. Със всяка нова вълна се подмладява популацията, което се заразява ", добави доктор Жени Стоичкова.

Още преди Нова година има разкрити кабинети в Бургас за имунизация на деца против Коронавирус, само че едвам през днешния ден родителите на 20 деца са изявили предпочитание за ваксина. Във Варна единствено две са децата в болница с ковид. Кривата на заболеваемостта в района обаче е скочила ненадейно.

" Нивото на заболеваемост към този момент е 530. Това е 14-денвената заболеваемост на 100 хиляди души население, като имайте поради, че през вчерашния ден, 4-ти януари, беше единствено 464. Предполагам, че това е на база на предишните коледни и новогодишни празници, т.е. събиранията на хората и неналичието на отдалеченост ", сподели още доктор Петър Янев от РЗИ-Варна.

И в двете области Бургас и Варна все още не се плануват нови противоепидемични ограничения. Здравните управляващи са в подготвеност да усилят леглата, в случай че има нужда.

Репортери: Давид Сукнаров и Деян Михайлов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР