От днес официално може да се дарява кръвна плазма и

...
От днес официално може да се дарява кръвна плазма и
Коментари Харесай

Във Варна вече могат да даряват кръвна плазма

От през днешния ден публично може да се подарява кръвна плазма и във Варна. В морския град към този момент са пристигнали така наречен сетове, посредством които ще се извлича плазмата от преболедувалите COVID-19 пациенти , заяви Нова телевизия.

" Ще създадем авансово избран график, с цел да няма скупчване на претендентите да дарят кръвна плазма - както през първи ден, в който идват за обзор, по този начин из а идващото им идване за самата процедура ", съобщи доктор Жанина Йорданова, шеф на РЦТХ- Варна.

По думите й центърът може да обслужи сред 10 и 12 души кръводарители. " Могат да се дарят сред 30 до 36 единици плазма, която да се насочи за нуждаещите се пациенти. Дарителите би трябвало да са сред 18 и 65-годишна възраст, да не страдат от хронични болести и да не одобряват медикаменти и да не са боледували от Хепатит " , предизвести доктор Йорданова.

" Дарителите би трябвало да са дали позитивен PCR тест за COVID-19 и да са минали 40 дни от него ", посочи тя. След това те би трябвало да преминат първичен обзор в центъра и да им се вземе кръв за установяването на антитела и в случай че имат такива се канят по избран график за даряване.

В рамките на днешния ден ще бъдат направени три процедури и се преглеждат седем души, искащи да дарят кръвна плазма , съобщи доктор Йорданова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР