От днес няма да се изисква подписване на писмено информирано

...
От днес няма да се изисква подписване на писмено информирано
Коментари Харесай

Отпада подписването на информирано съгласие при поставянето на ваксина срещу COVID-19

От през днешния ден няма да се изисква сключване на документално осведомено единодушие за слагане на ваксина против COVID_19. Това съобщи служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров на брифинг.

Проучване на здравното министерство посочило, че няма нито законови, нито медицински условия за взимане на сходно единодушие от пациентите. В поддръжка на това мнение се е изказала и шефът на Европейския център за надзор на заразните заболявания Андреа Амон, която е била на посещаване у нас.



От през днешния ден наново преболедувалите COVID-19 могат да изтеглят документа си от портала на Националната здравно-информационна система. Задължително изискване е да са минали най-малко 90 календарни дни от датата, на която е сложена диагноза COVID-19 при предходното заразяване. Как може да извадите документ за наново преболедуване вижте

От вторник ще проработи открита гореща телефонна линия за медицинския аспект на имунизацията, заяви още Стойчо Кацаров. На горещата линия лекари ще дават отговор на всевъзможни въпроси на жители, свързани с актуалното им положение и дали то е съвместимо с слагането на ваксина.

Тази седмица се чака за бъдат поръчани още 1 милион щадящи проби за учениците. Според Стойчо Кацаров количеството е задоволително за връщането в клас на множеството възпитаници. Той е разговарял с просветителния министър Николай Денков с молба да се разиска опцията учениците от гимназията да се тестват с проби за възрастни.

Служебният здравен министър съобщи още, че все още не се постанова България да се възползва от Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР