От днес ние отваряме вратата за нов род войски в

...
От днес ние отваряме вратата за нов род войски в
Коментари Харесай

Радев: От днес отваряме вратата за нов род войски в българската армия - войските на безпилотните системи

От през днешния ден ние отваряме вратата за нов жанр войски в българската войска – войските на бъдещето, войските на безпилотните системи.

Това сподели президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България по време на формалното награждаване на спечелилите в съревнование сред оператори на дронове на формированията от Сухопътните войски на образователен център „ Тюлбе “ в Казанлък. По думите му през днешния ден се отваря нова страница в популяризирането, навлизането и развиването на тези нови технологии в нашите въоръжени сили.

Конфликтите в Кавказ, Украйна, Газа потвърдиха по неоспорим метод, че е пристигнало ново време в концепцията за водене на интервенции, време за всеобщо нахлуване, и то с голям резултат на бойното поле на нови, евтини артикули, които прекатурват концепцията за водене на военни дейности, сподели президентът и подсети, че от дълго време упорства сходни системи да бъдат внедрени в българската войска.  благодари на всички, съдействали за безупречната организация, както и на всички участници. Вие сте пионерите в нашите въоръжени сили, обърна се той към тях.  

Като висш главнокомандващ на въоръжените сили чакам с още по-голяма активност да се внедряват тези системи в българската войска, уточни Радев, представен от Българска телеграфна агенция. Очаквам ние да заработим от рационализиране на законодателството и увеличение на процедурите по придобиване на такива системи до смяна на нашата доктринална база по този начин, че те да имат ясна методика на потребление и на подготовка във въоръжените сили. Президентът изрази очакване следващата година надпреварата да е с доста по-голям обсег, да се видят и други системи. „ Това, което видяхме през днешния ден, е в действителност гражданска война в технологията “, означи още и изрази вяра за задълбочаване на съдействието в тази посока сред въоръжените сили и българската отбранителна промишленост. Очаквам също по този начин военнообразователната ни система да разгърне по-мащабна стратегия, с цел да подготвим хора, които ще могат да оперират опциите на тези системи. Очаквам да имаме самостоятелен Национален център във въоръжените сили за подготовка на оператори на дронове, тъй като това са безпощадните условия на бъдещето, уточни още президентът. Той акцентира, че който желае в сериозна обстановка освен да оцелява, само че и да реализира своите цели, той не може оттук насетне да мине без такива системи, а най-важното е, с изключение на технологиите, да имаме и добре готови хора. „ Днес се убедихме, че имаме прелестна база, на която да стъпим и да градим съвременни отбранителни качества “, сподели. 

Държавният глава връчи премията на отборните спечелили от 101 101-ви Алпийски полк в Смолян. От военното формирование бяха отличени и самостоятелни състезатели в категориите най-хубав оператор на дрон и разузнаване на ситуацията и насочване. Второ място в отборното класиране завоюваха участниците от 61-ва Стрямска механизирана бригада, а трето – военнослужещи от поделението в Ямбол на 2-ра Механизирана бригада. Отличията връчиха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. 

Днешното съревнование е първото по рода си и се провежда под патронажа на президента. В него участваха девет тима от формирования на Сухопътните, а всеки тим се състоеше от двама военнослужещи с два безпилотни летателни апарата. Те се състезаваха в два стадия – „ Майсторско пилотиране “ и „ Разузнаване и насочване “, а в границите на събитието гостите имаха опция да прегледат неподвижен показ на техника и въоръжение, както и да посетят щандовете за осведомителни материали на Сухопътните войски, Националния боен университет „ Васил Левски “ и сдружение „ Традиция “. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР