От днес на гражданите на Република Хърватия е разрешено да ...

От днес на гражданите на Република Хърватия е разрешено да

Гражданите на Хърватия вече пътуват без виза до САЩ

От през днешния ден на жителите на Република Хърватия е разрешено да пътуват до Съединени американски щати без виза, заяви посолството на Съединени американски щати в Загреб.

Решението на Системата за електронно позволение за пътешестване (ESTA) се ползва за хърватски жители, които отпътуват за Съединените щати за туризъм или по бизнес за не повече от 90 дни, заяви журнал „ Ютарни лист “.

Членството на Хърватия в по този начин наречената стратегия за унищожаване на визи (VWP) е съществена стъпка в по-нататъшното подсилване на икономическото съдействие и сътрудничеството в региона на сигурността сред двете страни, обявиха от посолството. За да влезе една страна в стратегията за унищожаване на визите, тя би трябвало да дава отговор на критериите в региона на битката с тероризма, правоприлагането, имиграцията, сигурността на документите и ръководството на границите, се споделя в изказването.

По-рано тази година публични документи посочиха, че Съединени американски щати имат  условие към българските власи, преди България да стане част от стратегията за унищожаване на визи. Според информацията Държавния департамент на Съединени американски щати е изискал България да прекрати практиката да „ продава “ поданство и паспорти против пари. Според разкрития на от 2018 година българската управа може да даде паспорт на всяко лице, което заплати такса от 5000 евро, като в схемата са забъркани Агенцията за българите в чужбина. Директорът на организацията след това бе уволнен, само че досега против него няма осъдителна присъда, а в самата организация не са въведени реформи на процесите.

Източник: manager.bg