От днес Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва подписването

...
От днес Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва подписването
Коментари Харесай

МРРБ подписва споразумения с общини за приоритетни проекти със средства от държавата

От през днешния ден Министерството на районното развиване и благоустройството стартира подписването на съглашения с общини за финансиране на планове, избрани като предпочитани в Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2024 година Средствата ще се влагат в планиране, строителство, главен ремонт и реорганизация на обекти – обществена общинска благосъстоятелност, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Със Закона за държавния бюджет за 2024 година беше призната Инвестиционна стратегия за общински планове с включени в нея 1627 плана с планиран размер и обсег за интервала 2024 – 2026 година, реализацията на която е предоставена на министъра на районното развиване и благоустройството. В осъществяване на нормативните разпореждания Министерство на регионалното развитие сътвори нужната организация. Министърът на районното развиване и благоустройството утвърди план на заявление, което общините следва да подават, като ползват към него и нужните документи, доказващи документалната обезпеченост на плана.

Днес в Министерство на регионалното развитие бяха подписани първите съглашения с общини.

Министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков поздрави кметовете и им пожела наслука. " Надявам се след няколко години да може да се похвалите с едни положителни вложения, осъществени към този момент, които да трансформират към по-добро благосъстоянието и изискванията на живот на жителите в общините “, сподели министър Цеков. Той увери присъстващите представители на локалната власт, че персонално той и екипът на министерството са разполагаем по всевъзможни въпроси.

" Това е пилотна стратегия, уповавам се да бъде усъвършенствана и тя да остане главен инструмент за финансиране на общинското развиване и стимулиране на районното развиване, допълнена със средствата по стратегиите на Европейски Съюз “, акцентира още районният министър.

Към момента в Министерство на регионалното развитие са постъпили 822 заявки, като процесът по подаване продължава. Голяма част от тях към този момент са прегледани от специалистите в министерството. Първоначално съглашения ще бъдат подписвани с общините с цялостна документална подготвеност, за които след осъществена инспекция е установено, че заявките и съпътстващите документи изцяло дават отговор на условията, заложени в нормативната уредба.

Общините, в чиито заявки за планови финансирания са открити непълноти и/или неточности в документите след направения от специалистите на министерството обзор, ще бъдат уведомявани посредством писма за констатациите, с цел да поправят пропуските си.

Едни от най-честите грешки в заявките, прегледани от екипа на Министерство на регионалното развитие доникъде на м. февруари, са свързани с погрешно регистриране на сумите за финансиране на плановете /с или без ДДС/. Посочват се и стойности, разнообразни от тези по Приложение № 3 към закона. Сред другите пропуски е липса на информация и документи /виза за планиране, координиран план и др./, които би трябвало да бъдат приложени според условията на закона и постановленията за неговото осъществяване. В някои случаи се следи и използване на позволение за градеж, което е изгубило действието си заради изминал период.

Екипът на Министерство на регионалното развитие продължава да прави настоящ обзор на всички заявки. При нужда ще се изготвят и писмени инструкции до общините за премахване на установени пропуски. Своевременно и регулярно ще се пристъпва към сключване на съглашение с всички общини с цялостна документална подготвеност. В края на всеки месец ще бъде оповестен лист с плановете, за които са подписани съглашения.

В наредбите на ЗДБРБ е написана правна опция за осъществяване на промени в листата на утвърдените планове.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР