От днес минималната пенсия се вдига със 70 лв. и

...
От днес минималната пенсия се вдига със 70 лв. и
Коментари Харесай

От днес минималната пенсия стана 370 лв.

От през днешния ден минималната пенсия се подвига със 70 лева и към този момент ще 370 лева От нейния размер зависи и пенсията за повърхностен застрахователен стаж. Така тя към този момент е 314,50 лева Същата сума получават и хората с инвалидни пенсии, които имат увреждания сред 50 и 70,99%. Тези с неработоспособност сред 71 и 90% към този момент ще взимат 388,50 лева Хората с инвалидни пенсии, които имат увреждане над 90%, ще получават 425,50 лева

Наследствената пенсия от през днешния ден е 277,50 лева Таванът на пенсиите също се подвига - от 1440 на 1500 лева Заради по-високата тежест на стажа обаче 6500 пенсионери ще бъдат ощетени, тъй като ще попаднат в ограничаването. Общият им брой ще стане 34 хиляди, защото в този момент хората, които не могат да получават действителните си пари, са към 27 500. Социалната пенсия за напреднала възраст пък става 170 лева

От през днешния ден всички пенсии ще бъдат преизчислени с нарастването на тежестта на стажа до 1,35. Увеличеният коефициент на тежестта на година стаж ще се ползва единствено към действителните години стаж, а не към преизчислените. Така всички хора, работили тежък труд от първа и второкласен - миньори, химическа индустрия, превоз и прочие, няма да получат нарастване за всички години в персоналната им пенсионна формула, а единствено за действително направените. За пенсионерите, които имат застрахователен стаж, положен при изискванията на първа и/или второкласен труд, разликата сред общия им застрахователен стаж, трансфорат към трета категория труд, и осигурителния им стаж без преобразяване, продължава да взе участие при установяване размера на пенсията с 1,2 на 100 за всяка година застрахователен стаж и съответната пропорционална част от този % - за месеците застрахователен стаж, обясниха от Националния застрахователен институт.

Средното нарастване ще бъде със 73 лева От 25 декември Национален осигурителен институт ще преизчисли служебно над 2 000 000 трудови пенсии и добавки - за застрахователен стаж и възраст, инвалидни, наследствени и вдовишки. Преизчисляването ще се извърши единствено в случай че това е по-благоприятно. В противоположен случай ще се резервира предходният размер. Преизчислените размери хората ще получат с заплащането за януари, което ще започва от Ивановден. С тях ще бъде изплатена и разликата от преизчислението за последните 7 дни на 2021 година - от Коледа до Нова година. За всяка пенсия ще бъде издадено предписание, само че то ще се получава единствено с искане. В взаимозависимост от желанието на пенсионера връчването може да се извърши на място в приемната на съответното териториално отделение на Национален осигурителен институт, посредством лицензиран пощенски оператор - с предложено писмо с противоположна квитанция, или посредством системата на Държавна организация “Електронно управление”, обясниха специалистите.

Другата алтернатива хората да ревизират какво ще получат е с ПИК на Национален осигурителен институт, само че това ще е допустимо след януари. През януари пенсионерите ще получат и новата добавка от 60 лева Тя ще се изплаща до юни.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР