От днес животновъдите могат да подават заявления за отсрочване на

...
От днес животновъдите могат да подават заявления за отсрочване на
Коментари Харесай

Животновъдите могат да кандидатстват за отсрочване на заеми

От през днешния ден животновъдите могат да подават заявки за отлагане на заемите си с една година, оповестяват от Държавен фонд „ Земеделие “. Мотивът за удължение на интервала за погасяване на отговорностите е задълбочаващата се икономическа рецесия, породена от COVID-пандемията, предава БНР.

Кредитите, които фермерите са взели за изхранване на животните от Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ) през интервала 2008 – 2012 година, се отсрочват с една година. Това реши на своето постоянно съвещание Управителният съвет (УС) на Фонда по искане на браншовите организации. Животновъдите могат да подават заявки за отлагане на отговорностите си в регионалните дирекции на Държавна фирма „ Земеделие “ от 22 ноември 2021 година до 31 януари 2022 година От тази опция могат да се възползват кредитополучатели с отсрочени заеми до края на ноември 2021 година – птицевъди, свиневъди и фермери, отглеждащи едри и дребни преживни животни, получили заеми през 2008, 2009, 2010 и 2012 г.

Заемите, които стопаните дължат на ДФЗ, би трябвало да бъдат обезпечени в размер на 110 % върху дълга (главница и лихва). Обезпеченията следва да бъдат учредени в интерес на Фонда най-късно до 29 април 2022 година Средствата би трябвало да бъдат погасени до 25 ноември 2022 година Размерът на лихвата е 2%.

Мотивът за удължение интервала за погасяване на отговорностите на стопаните е задълбочаващата се икономическа рецесия, породена от разпространяването на пандемията от COVID-19. В създалата се обстановка, огромна част от фермерите изпитват остра потребност от финансов запас за оборотни средства, жизненоважен за стопанствата.

Не се позволява отлагане на заеми на кредитополучател, за който е намерено произвеждане по неплатежоспособност по реда на Търговския закон към датата на подписване на анекса.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР