От днес има тестове, което позволява от понеделник всички ученици

...
От днес има тестове, което позволява от понеделник всички ученици
Коментари Харесай

Министър Денков: Вече има тестове, за да се върнат учениците в клас от понеделник

От през днешния ден има проби, което разрешава от понеделник всички възпитаници да бъдат в клас, няма проблем да стартират и във вторник, в случай че учебното заведение не може да сътвори организация. Това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " министърът на образованието Николай Денков.

В началото се почва с по-малък брой възпитаници, което наблюдавахме при учениците 1-4 клас. В момента 89% от тях посещават занятията, регистрира министърът.

По думите на министъра при 2 пъти тестване седмично, отново няма да са задоволително, по тази причина е признато решението за едно тестване седмично - в понеделник. Целта е да има безвредна среда, сподели Денков.

По-големите деца 5% са преболедували с документ, общо 12% от учениците в гимназиален стадий няма потребност да вършат проби, тъй като се счита, че те са " по-безопасни ", защото имат зелен документ. Освободени от тестване има и в прогимназиалния стадий.

Вярно е, че на експертните препоръки на Министерство на здравеопазването няма представител на МОН, което би трябвало да се промени, прикани Денков. Има 2 казуса - при по този начин дефинираните условия, в заповедта на Министерство на здравеопазването - точка 20-а, писмен знак А, нямаше проби при 2 пъти седмично тестване. Като втори проблем Денков регистрира връзката, като родителите не са имали изясненост какво се случва.

Според Денков затварянето на учебните заведения е било изненадващо за него. Най-тежък удар беше, когато беше оповестено, че има 1 млн. проби, само че това не се случи. Тогава срещнах премиера Янев, имахме среща със здравния министър, в сряда споделих изрично, че би трябвало да се промени заповедта. За благополучие, в четвъртък тя беше изменена, с цел да имаме едно тестване седмично, разяснява Денков.

Ваксинираните учители са 46-48%. Учителите са измежду най-ваксинираните, в последните дни има закъснение в процеса, само че приканвам всички - това е въпрос на разсъдък, сподели Денков.

Той прикани учителите да оставят децата да се приспособяват към присъственото образование, преди да стартират с изпитите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР