От днес групата БРИКС от пет членки - Бразилия, Русия,

...
От днес групата БРИКС от пет членки - Бразилия, Русия,
Коментари Харесай

Групата БРИКС набъбна до десет страни

От през днешния ден групата БРИКС от пет членки - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка - към този момент ще наброява 10 членки, предадоха международните организации. Към БРИКС на срещата на върха на групата, извършена през август в Йоханесбург в Южна Африка, бяха поканени да се причислят Аржентина, Етиопия, Египет, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

На 29 декември обаче Аржентина отхвърли офертата. Новият президент на Аржентина Хавиер Милей публично съобщи, че страната му " няма да подписва контракти с комунистите ", като засяга Китай и Русия.

До това разширение на БРИКС не се стигна елементарно. Китай и Русия бяха въодушевени от разширение на формата, умислен едно време като стопански, само че в последно време трансформирал се в геостратегически и в действителност в противотежест на формата Г-7. Индия и Бразилия бяха по-сдържани по въпроса за разширението на БРИКС. Решението да бъдат поканени гореспоменатите страни да се причислят към групата беше плод на консенсус.

От новите членки множеството са от района Северна Африка-Близък изток. Любопитното е, че две от тези страни са противници в един и същи район и това са Саудитска Арабия и Иран. С посредничеството на Китай предходната година те усъвършенстваха връзките си, само че към момента имат различия по редица въпроси.

БРИКС до момента се въздържа да последва образеца на Запада да се причисли към западните наказания против Русия поради войната в Украйна.

От през днешния ден ротационен ръководител на БРИКС е точно Русия, която ще провежда срещата на върха на 10-те водачи на страните членки от групата в Казан на 16 октомври.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР