От днес горивата в Германия поевтиняват: за срок от три

...
От днес горивата в Германия поевтиняват: за срок от три
Коментари Харесай

По-евтини горива в Германия от днес


От през днешния ден горивата в Германия поевтиняват: за период от три месеца ще важи по-нисък енергиен налог, а това ще се отрази удобно на цените на горивата. Отстъпката за водачите ще коства на страната над 3 милиарда евро.

От началото на войната в Украйна. За тези три месеца цените по бензиностанциите се променяха доста и на моменти даже чупеха исторически върхове. Германското държавно управление ползва нова мярка за разрешаване на този проблем - краткотрайно понижение на налога върху силата. Отстъпката за горивата е в действие от през днешния ден, 1 юни, и ще продължи до края на август.

Какво се трансформира?

Цените по бензиностанциите се образуват от няколко съставния елемент. Един от значимите фактори са покупните цени на бензина и дизела, които зависят от цените на суровините, а оттова и от стопанската система или политическата обстановка. Важен е и обменният курс на $: защото петролът се търгува в международен мащаб съвсем напълно в щатска валута, цените на бензиностанциите порастват, когато обменният курс се увеличи по отношение на еврото. Сред са още разноските за превоз, предпазване или спомагателна преправка, както и облагата на фирмите за минерални масла.
Редакцията предлага
От друга страна, огромна част от цената на горивата отива в страната. Най-голям е делът на енергийния налог. Досега той беше 65,45 цента за литър бензин и 47,04 цента за литър дизел, а след понижението за тези три месеца ще бъде надлежно 35,9 и 33 цента на литър. По този метод немското държавно управление се отхвърля от данъчни доходи, които се правят оценка на повече от три милиарда евро.

Въпреки това минералните компании не са длъжни да трансферират цялата отстъпка, която получават, непосредствено на потребителите. Продажната цена се дефинира от тях, а процесът е сложен за инспекция поради комплицираното ценообразуване. Министерството на финансите обаче разгласи, че корпорациите би трябвало да трансферират напълно понижението на налозите върху водачите.

В резултат на отстъпките литър бензин ще се продава за 1,78 евро, а литър дизел за 1,859 евро. Това обаче въпреки всичко е по-скъпо, в сравнение с преди началото на съветската инвазия в Украйна, когато бензинът се продаваше за 1,75 евро за литър, а дизелът - за 1,663 евро.

Значително повишаване преди понижението

В началото на тази седмица крайните консуматори плащаха по 2,13 евро за литър бензин. Само за една седмица цената му бе скочила с 4,3 цента, а тази на дизела – с три цента и половина.

" Равнището на цените на горивата сега не може да бъде целесъобразно от цената на суровия нефт и валутния курс ", акцентира говорителка на Германската асоциация на автомобилистите ADAC. " Създава се усещането, че браншът си е обезпечил комфортна стартова позиция за отстъпката. ” По този метод петролната промишленост следва волята на политиците, само че въпреки всичко има високи маржове заради изкуственото повишение на цените.

Цените след влизането на отстъпката на 1 юни

Търговската асоциация за горива и сила, която съставлява фирмите за произвеждане на минерални масла в Германия, отхвърля рецензиите. Тя се базира на актуалните усложнения на международния пазар, подбудени от високите цени. " В Съединени американски щати началото на летния сезон се посреща с ниски ресурси в рафинериите и петролните бази. Това оказва въздействие върху в международен мащаб, в това число в Германия ", декларират от асоциацията.

Не е единствено енергийният налог

" Цените се дефинират от обособените сдружения или бензиностанции. Предполагаме, че понижението на енергийния налог ще бъде трансферирано на водачите заради мощната конкуренция сред бензиностанциите ”, разясняват още от комерсиалната асоциация. Енергийният налог обаче е единствено един от многото съставни елементи, които дефинират цената на горивата. В допълнение към разноските за закупуване и обменния курс на $, съответната конкурентна среда на бензиностанцията също е определяща за крайната цена на горивата.

Освен това се чакат проблеми при започване на септември, когато изтича срокът на отстъпката за горивата.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР