От днес Гърция премина към постепенно облекчаване на мерките, което

...
От днес Гърция премина към постепенно облекчаване на мерките, което
Коментари Харесай

Първо разхлабване на карантината в Гърция - навън без SMS, но с маска

От през днешния ден Гърция мина към последователно облекчение на ограниченията, което ще продължи през следващите два месеца. След дълга карантина отвориха 10% от комерсиалните обекти. Под строго съблюдаване на здравните ограничения работят фризьорски салони, книжарници, цветарници, магазини за електроника и спортни такъми. 

Държавните институции са с променено работно време, с цел да не се доближава до скупчване на пасажери в градския превоз. Общински чиновници пък са натоварени със задачата да контролират дали се съблюдава безвредното разстояние сред чакащите на спирките пасажери, а в автобусите и метрото са посочени местата за пътешестване. 

Гърците ще могат да излизат от домовете си без SMS и писмена декларация, само че единствено в границите на региона, в която живеят. Едва след две седмици ще се отстрани ограничаването за пътешестване. Носенето на маски на публични места обаче остава задължително в затворени пространства и в публичния превоз. Неспазването на тази мярка ще коства 150 евро на всеки извършител. Задължителна е и дистанцията от 1,5 м сред хората на обществени места и в работни пространства. Глобата от 1000 евро за събиране на повече от 10 души на едно място също остава. Вярващите могат да посещават църквите, само че единствено за самостоятелно поклонение. 

Границите към този момент остават затворени за туристи. В страната могат да влизат единствено гръцки жители, чужденци, пребиваващи законно, както и притежатели на парцели. 14-дневната карантина, както и санкцията от 5 000 евро при неспазване на мярката също се резервират. Правителството планира на 1 юни да отвори целогодишните хотели, а месец по-късно и сезонните. 

Това е първата фаза от проекта на държавното управление за последователно връщане към естествен темп на живот и работа. Следващите две седмици ще са показателни за това по кое време ще се стигне до цялостната анулация на ограниченията. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР